Medzinárodná vesmírna stanicaUnsplash
StoryEditor

Panika na Medzinárodnej vesmírnej stanici. NASA odvysielala stav núdze a boj o život astronauta, všetko nakoniec bolo inak

ČTK13.06.2024., 12:45h

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v noci na dnes omylom odvysielal simuláciu záznamu, podľa ktorého astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) nacvičovali starostlivosť o člena posádky trpiaceho dekompresným ochorením.

Lajkuj Brainee.sk na

To však vyvolalo na sociálnych sieťach vlnu špekulácií o tom, že sa na ISS stalo niečo mimoriadne. Podľa agentúry Reuters asi 28 minút po polnoci SELČ vysielal kanál NASA na YouTube zvuk, ktorý naznačoval, že jeden z členov posádky pociťuje následky dekompresie.

Išlo o omyl

Podľa kópie zvukového záznamu, ktorá začala kolovať po sociálnych sieťach, ženský hlas v nahrávke žiada členov posádky, aby „vrátili veliteľa späť do skafandru”, skontrolovali mu pulz a poskytli kyslík. Neskôr ten istý hlas hovorí, že prognóza je „slabá”.

Viacerí vesmírni nadšenci na záznam upozornili na sieti X s poznámkou, že na ISS došlo k vážnej núdzovej situácii. To však vyvrátila posádka stanice, podľa ktorej nahrávka bola omylom odvysielaným záznamom simulácie, kedy si členovia posádky a pozemný personál precvičujú rôzne scenáre situácií, ku ktorým by na stanici mohlo dôjsť.

Nebezpečný stav

„Na Medzinárodnej vesmírnej stanici k žiadnej núdzovej situácii nedošlo,” uviedla posádka v príspevku na X. Dekompresné alebo tiež kezónové ochorenie spôsobujú bublinky dusíka alebo iného plynu v krvnom riečisku v dôsledku zmeny atmosférického tlaku.

image

Mladý Čech k Mesiacu nepoletí. Japonský miliardár Maezawa zrušil jedinečnú vesmírnu misiu, toto je dôvod

Tento stav môže ovplyvniť centrálny nervový systém a skončiť smrťou. Členovia posádky na ISS v čase vysielania audia spali a čakal ich výstup do kozmu. Na kanáli NASA ISS na YouTube sa objavilo chybové hlásenie, že prenos bol prerušený, uviedol Reuters.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. jún 2024 16:54