SyrBrainee x Canva
StoryEditor

Chceš byť šťastnejší a spomaliť starnutie? Podľa odborníkov stačí, ak budeš jesť syr

Miroslav Kamody22.06.2024., 12:00h

Máme pre teba správu, ktorá je nočnou morou pre každého, kto trpí laktózovou intoleranciou.

Lajkuj Brainee.sk na

Obrovská genetická analýza zistila, že ľudia s lepšou duševnou pohodou majú tendenciu žiť dlhšie a zdravšie – a niektoré možnosti životného štýlu, ako napríklad konzumácia väčšieho množstva syra, môžu v tomto efekte zohrávať významnú úlohu. Informoval o tom portál ScienceAlert.

Výskumníci v Číne neskúmali gény miliónov Európanov, len aby ukázali, že gouda je pre teba dobrá, ale to je jeden z výsledkov, ktoré priťahujú pozornosť. Veď kto by nechcel, aby mu bolo povedané, že jesť viac syra mu pomôže žiť dlhší a zdravší život?

image

Láka ťa dovolenka plná jedla? Známy portál priniesol rebríček desiatich miest s TOP gastrom

Masívna štúdia

Napriek tomu je v zisteniach štúdie, ktorá bola publikovaná v Nature Human Behaviour, oveľa viac, než len jedenie potravín, vďaka ktorým sa budete cítiť šťastní. Minulé pozorovacie štúdie zistili, že šťastie môže mať vplyv na to, ako človek starne, dokonca viac ako fajčenie.

Ale všetko sú to faktory, ktoré môžu byť trochu zmätočné, najmä ak prehliadneme také premenné, ako je napríklad socioekonomický status. Súčasná štúdia je ale iná. Využíva analytickú metódu známu ako Mendelova randomizácia, ktorá je cenným nástrojom na skúmanie toho, aké faktory ovplyvňujú naše gény a vedú k určitým zdravotným výsledkom.

Je to jedna z mála metód, ktoré môžu výskumníci použiť na predpovedanie potenciálne kauzálneho účinku bez toho, aby museli vykonať klinické skúšanie. Naprieč ôsmimi rôznymi súbormi údajov o populácii v Európe, z ktorých každý zahŕňa 38-tisíc až 2,4 milióna jednotlivcov, výskumníci našli potenciálny kauzálny dôkaz, že lepšia duševná pohoda, meraná spokojnosťou so životom, náladou, neurotizmom a symptómami depresie, ti môže pomôcť žiť dlhší a zdravší život.

image

Syr

Pixabay

Lepšia duševná pohoda

„Naša štúdia ponúka povzbudivé dôkazy, že zlepšenie duševnej pohody je životaschopnou cestou k zdravému starnutiu bez ohľadu na [socioekonomický status] jednotlivca,“ uzatvárajú autori.

Pri priblížení 33 dátových jednotiek z európskych súborov údajov tím skúmal, aké prechodné faktory môžu viesť k súvislosti medzi duševnou pohodou a zdravým starnutím, vrátane životného štýlu, ako je fajčenie, individuálne správanie (užívanie liekov či svalová hmota) a chorôb, ako je cukrovka a rakovina.

Tu prichádza na rad syr. Tí, ktorí uviedli, že jedli viac syra a ovocia, mali vyššie skóre duševnej pohody. A čo viac, konzumácia väčšieho množstva syra mala o 3,67 percenta pozitívny vplyv na ich sebahodnotené zdravie a dĺžku života.

image

Najnebezpečnejší syr na svete: Casu martzu je len pre silné žalúdky. Jeho hlavnou ingredienciou sú larvy

Pre predstavu, fajčenie cigariet malo 4,56-percentný negatívny vplyv na zdravotné faktory starnutia a konzumácia ovocia mala 1,96-percentný pozitívny vplyv. Je zaujímavé, že vedci zistili, že čas sledovania televízie bol faktorom životného štýlu s najväčším negatívnym vplyvom na faktory starnutia zdravia - až 7,39 percenta.

Syr je cesta

Preklenutie priepasti medzi duševným a fyzickým zdravím je veľmi zložitá práca a žiadna štúdia nemôže zvážiť každú možnú premennú, ktorá by na to mohla mať vplyv. Autori súčasného výskumu však tvrdia, že ich štúdia je „pedantná a vyčerpávajúca“ pri zvažovaní možných vplyvov, prinajmenšom medzi tými, ktorí majú európsky pôvod, teda aj nami.

Bude potrebný ďalší výskum, aby sme zvážili, prečo by konzumácia syra mohla mať taký veľký vplyv na zdravé starnutie v porovnaní napríklad s konzumáciou ovocia. Zatiaľ čo potraviny s vysokým obsahom tuku sú často považované za škodlivé pre ľudské zdravie, štúdie naznačujú, že umiernená konzumácia mliečnych tukov môže znížiť hladinu cholesterolu a znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení a úmrtnosti zo všetkých príčin.

image

Syr

Pixabay

Plnotučné mliečne výrobky, ako je zmrzlina, sú spojené s horším duševným zdravím, ale niektoré druhy syrov sa môžu líšiť, keď sa konzumujú v dobre vyváženej strave. Napríklad v nedávnej štúdii v Japonsku bola väčšia spotreba syra spojená s lepšou kognitívnou funkciou a niektoré ďalšie výskumy naznačujú, že syr môže spúšťať dopamínové dráhy mozgu, čo vedie k pocitom potešenia. Z týchto počiatočných štúdií sa tak zdá, že syr môže byť dobrý pre vašu myseľ a telo. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. jún 2024 08:02