Nová vedecká štúdia odhalila, ktoré časti mozgu ovplyvňuje závislosť od internetu.Unsplash/Ludovic Toinel/
StoryEditor

Nová vedecká štúdia odhalila, ktoré časti mozgu ovplyvňuje závislosť od internetu. Výsledky ťa nemilo prekvapia

Michal Čiernik10.06.2024., 11:00h

Nový výskum odhalil dopady závislosti od internetu na mozgy tínedžerov. Stále častejšie prípady tejto závislosti prinútili dokonca španielsku vládu ku zákonným krokom. Detskí lekári budú po novom nútení zisťovať, či ich pacienti nie sú závislí na technológiách.

Lajkuj Brainee.sk na

Tráviš scrollovaním sociálnych sietí až príliš veľa času? Potom by si mal zbystriť pozornosť. Nový výskum naznačuje, že závislosť od internetu ovplyvňuje rôzne oblasti mozgu tínedžerov a môže dokonca zvýšiť riziko prepuknutia ďalšieho návykového správania.

image

Vzdialený kmeň v Amazonke prvýkrát vyskúšal internet. Takto sa všetko zmenilo po roku online života

Štúdia publikovaná v časopise PLOS Mental Health naznačuje, že závislosť na internete je spojená s narušenou signalizáciou v neurónových sieťach spojených s kontrolou pozornosti či s emóciami. „Tieto siete hrajú dôležitú úlohu pri kontrole našej pozornosti v spojení s intelektuálnymi schopnosťami, pracovnou pamäťou, fyzickou koordináciou a emočným spracovaním,“ vysvetlil pre Daily Mail spoluautor štúdie Max Chang, podľa ktorého to všetko ovplyvňuje naše duševné zdravie.

Spolu s extrémnym časom stráveným v online svete, podľa vedcov logicky narástol aj počet prípadov závislosti dospievajúcich na internete. „Vzhľadom na to, že mozgy tínedžerov sa lepšie prispôsobujú ako mozgy dospelých, pochopenie účinkov závislosti od internetu na mozog a správanie je životne dôležité pre spoločnosť ako celok,“ prezradil Chang.

image

Nová štúdia skúmala 12 výskumov, zaoberajúcich sa dospievajúcimi závislými od internetu, a ich zmenami v konektivite medzi mozgovými sieťami.

Unsplash/Inspa Makers/

Nová štúdia skúmala 12 výskumov, zaoberajúcich sa dospievajúcimi závislými od internetu, a ich zmenami v konektivite medzi mozgovými sieťami. Vo všetkých skúmaných štúdiách, v ktorých sa tínedžeri závislí od internetu zapájali do činností vyžadujúcich pozornosť, plánovanie, rozhodovanie a najmä impulzivitu, oblasti mozgu s nimi spojené vykazovali „významné“ narušenie spomínaných schopností.

Nový zákon v Španielsku

Rozmach závislosti na sociálnych sieťach si všimli už aj vlády niektorých krajín. Nový španielski zákon napríklad pridáva detským lekárom povinnosť testovať, či ich pacienti nie sú závislí od internetu, alebo majú iný problematický vzťah k technológiám.

Lekári by sa podľa denníka El País mali napríklad zamerať na mladistvých, ktorí uprednostňujú internet a sociálne siete k nadväzovaniu vzťahov s rovesníkmi. Na problematický vzťah s modernými technológiami sa majú tiež viac zamerať lekárske výskumy a strediská, ktoré liečia závislosti.

image

Máš problém so sústredením a tvoja pozornosť sa neustále skracuje? Môže za tým byť Popcorn brain. Čo ho spôsobuje?

Zákon chce rovnako zvýšiť vek zo 14 až na 16 rokov, kedy si deti budú môcť si otvoriť účet na sociálnych sieťach. Pri všetkých mobiloch, tabletoch či televíziách pripojených k internetu bude povinné zaradenie programu rodičovskej kontroly do základného nastavenia. Školy dostanú väčšie právomoci čo sa týka kontroly nad používaním mobilov.

Podľa vládnych údajov takmer všetky deti vo veku 11 rokov majú v Španielsku mobily. Takmer vo všetkých prípadoch ide o zariadenie s pripojením na internet. Vyše 90 percent španielskych dospievajúcich sa pripája k internetu každý deň a skoro 100 percent z nich má účet na niektorej sociálnej sieti.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. jún 2024 08:02