NASA našla vo vesmíre zmutované baktérie.Brainee/Canva, Nasa/
StoryEditor

NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici

Michal Čiernik24.04.2024., 09:00h

Nebezpečné baktérie zmutovali vďaka mikrogravitácii na Medzinárodnej vesmírnej stanici a stali sa odolnými voči antibiotikám. Môžu spôsobiť vážne infekčné ochorenia a ohroziť posádku astronautov.

Lajkuj Brainee.sk na

Výskumníci objavili na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS)13 kmeňov baktérie nazývanej Enterobacter bugandensis, ktorá je spojená s vážnymi infekčnými ochoreniami, čo by mohlo ohroziť zdravie astronautov na palube. 

image

Odpad z vesmírnej stanice takmer trafil dieťa. Prerazil strechu domu a preletel dvoma poschodiami

Extrémne prostredie na ISS, ako je vyššia hladina oxidu uhličitého či mikrogravitácia prinútilo baktérie zmutovať a prispôsobiť sa tamojšiemu prostrediu. Na palubu ich nevedomky mali priniesť samotní astronauti.

Smrtiace baktérie

Zmutované baktérie patria takzvanej ESKAPE skupiny extrémne extrémne nákazlivých a rezistentných patogénov. Infekcie Enterobacter môžu viesť napríklad k sepse, infekciám močových ciest, infekciám kože a mäkkých tkanív a endokarditíde – život ohrozujúcemu zápalu, ktorý sa vyskytuje na vnútornej strane srdcových komôr a chlopní. 

image

Výskumníci prvýkrát objavili mikroorganizmy, ktoré žili medzi astronautmi v roku 2019, keď vykonali rozsiahly prieskum húb a baktérií žijúcich na ISS.

Nasa/

Výskumníci prvýkrát objavili mikroorganizmy, ktoré žili medzi astronautmi v roku 2019, keď vykonali rozsiahly prieskum húb a baktérií žijúcich na ISS. Ale len teraz konkrétne identifikovali najrozšírenejšiu baktériu a opísali jej mutáciu.

Tím identifikoval 13 kmeňov baktérií na troch miestach ISS: štyri v systéme cirkulácie vzduchu, jeden na cvičebnom zariadení a osem v kúpeľni laboratória.

Mutácia

Vedci počas svojho výskumu urobili tri kroky na identifikáciu mutácie baktérie namiesto toho, aby len porovnávali E. bugandensis nájdenú na ISS s jej variáciou na Zemi. 

Najprv tím analyzoval, ako sa zmenili genómy baktérií a ich funkčnosť počas adaptácie na extrémne vesmírne prostredie, a potom prešli k druhému kroku, v ktorom identifikovali množstvo populácie E. bugandensis na ISS. 

Nakoniec sa pozreli na metabolické interakcie baktérií, ktoré prospievajú iným mikroorganizmom, pomáhajú im prežiť a rásť.„Výsledky štúdie naznačujú, že pod stresom izolované kmene ISS zmutovali a stali sa geneticky a funkčne odlišnými v porovnaní s ich pozemskými náprotivkami,“ uviedla NASA.

Výskumníci zistili, že mutantné kmene mali tiež úplne odlišné gény, ktoré mohli spôsobiť ich schopnosti odolávať viacerým liekom. „Genómy baktérie na ISS vykazovali v priemere 4568 génov, čo je výrazne vyšší počet ako priemer 4416 génov nájdených v rovnakých baktériách na Zemi,“ zdieľal tím v štúdii.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 14:46