Restaurant Giewont na hraniciach so SlovenskomFacebook/Restaurant Giewont
StoryEditor

Michelinská reštaurácia len päť kilometrov od Slovenska. Poliaci oslavujú veľký úspech, majú ich už šesť

Miroslav Kamody24.06.2024., 12:30h

Bližšie k Slovensku snáď michelinská reštaurácia už ani nemôže byť.

Lajkuj Brainee.sk na

Na Slovensku nemáme a ani sme nikdy nemali reštauráciu ocenenú michelinskou hviezdou. Ostatné krajiny sú na tom však omnoho lepšie. Ako informuje portál Notes from Poland, ďalšie tri poľské reštaurácie boli ocenené prestížnou michelinskou hviezdou, čím sa ich celkový počet v krajine zvýšil na šesť.

Všetky tri novo ocenené reštaurácie získali jednu z troch možných hviezd. Sú to Rozbrat 20 vo Varšave, Giewont v obci Kościelisko, asi 85 km južne od Krakova, a Arco by Paco Pérez, prvá reštaurácia ocenená michelinskou hviezdou v meste Gdansk.

image

V Mexiku udelili michelinskú hviezdu malému stánku s tacos. Zaradil sa tak medzi tie najlepšie gastro prevádzky na svete

Gastrozážitok v Tatrách

Pre Slovákov je však najlákavejší práve Giewont. Obec Kościelisko sa totiž nachádza necelých päť kilometrov vzdušnou čiarou od našich hraníc. Žije tu len 3 900 obyvateľov a je v priamom dotyku s poľským Zakopaným, takže väčšina z nás presne vie, kde sa nachádza.

Tento rok Michelin po prvý raz ocenil aj poľskú reštauráciu Eliksir v Gdansku zelenou hviezdou. Cieľom ocenenia, ktoré bolo zavedené v roku 2020, je oceniť zariadenia, ktoré sa zaviazali k udržateľnej gastronómii.

„Tohtoročný sprievodca... odráža rýchlo sa rozvíjajúcu poľskú kulinársku scénu a obrovský talent tamojších kuchárov,“ povedal Gwendal Poullennec, medzinárodný riaditeľ sprievodcov Michelin.

Najvyššia budova v severnom Poľsku

„Som obzvlášť šťastný, že známi anonymní inšpektori Michelinu našli toľko báječných reštaurácií v krásnom regióne Pomorskie [Pomoransko], ktorý bol tento rok pridaný do výberu po prvýkrát,“ dodal s odkazom na provinciu v severnom Poľsku. ktorého hlavným mestom je Gdansk.

Arco by Paco Pérez sa nachádza na 33. poschodí Olivia Star, najvyššej budovy v severnom Poľsku, ktorá zákazníkom poskytuje výhľad na mesto a Baltské more. „Varenie je rovnako veľkolepé, podporované poľskými výrobkami, poháňané španielskymi chuťami a zahŕňajúcimi niekoľko talianskych vplyvov,“ napísal Michelin vo svojom sprievodcovi.

„Prvá hviezda sprievodcu Michelin nie je len dôkazom mnohých cenných skúseností, ale predovšetkým začiatkom novej a fascinujúcej cesty,“ napísala reštaurácia na Instagrame oslavujúc novinku.

image

Foodbloger Géczy: Kupujeme si drahé oblečenie a mobily, no obed chceme za 5 eur. Také jedlo nemôže byť z kvalitných surovín

Varšava aj Zakopané

Rozbrat 20 sa zase nachádza v srdci Varšavy, v blízkosti najväčšieho mestského parku Łazienki. Označuje sa za miesto, ktoré dokáže preniesť svoju klientelu „do atmosféry berlínskych raňajok, londýnskeho obeda, varšavského podwieczorku a parížskej večere“.

„Je to inteligentné miesto, kde predná miestnosť poskytuje pohľad na skúsených kuchárov, ktorí pracujú na zložitých jedlách, ktoré majú kreatívny nádych,“ napísal Michelin. Tretia z novo označených reštaurácií sa vyznačuje výhľadom na poľské Tatry. Giewont, pomenovaný po jednom z tatranských štítov, ponúka poľskú kuchyňu s moderným nádychom.

„Á la carte je k dispozícii spolu s tromi degustačnými menu (zahŕňajúcimi klasické, sezónne alebo vegánske jedlá), ktoré sú najlepším spôsobom, ako ochutnať expresívne, dokonale ochutené jedlá kuchyne,“ napísal Michelin. „Vplyvy a produkty pochádzajú z Poľska (výborne uvarená sviečkovica zo Zaczyku) a Francúzska (vynikajúca, kyprá špargľa).“

Nulový odpad

Eliksir, ktorý získal prvú poľskú zelenú hviezdu Michelin, sa nachádza v módnej štvrti Garnizon v Gdansku. Špecializuje sa na párovanie jedál – umenie spájania jedál s kokteilmi – a zameriava sa na politiku nulového odpadu, ako aj na používanie miestnych a ekologických produktov.

„Jadro nášho menu je založené na ingredienciách pochádzajúcich od výrobcov z okolia Gdanska,“ povedal šéfkuchár z Eliksiru, Paweł Wątor, citovaný v sprievodcovi Michelin. „Snažíme sa eliminovať emisie CO2 prostredníctvom podrobnej analýzy našej uhlíkovej stopy.“

Tohtoročný sprievodca oceňuje celkovo 77 reštaurácií v Poľsku, vrátane 16, ktoré získali ocenenie Bib Gourmand, ktoré vyzdvihuje reštaurácie, ktoré ponúkajú dobré jedlo za rozumné ceny. Jediná reštaurácia v Poľsku s dvomi hviezdičkami Michelin, Bottiglieria 1881 v Krakove, si udržala svoje hodnotenie v najnovšom vydaní - prvýkrát ho získala minulý rok.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/gastro/nove-trendy, menuAlias = nove-trendy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. september 2024 22:30