Yemi A.D.Reuters/dearMoon Project
StoryEditor

Mladý Čech k Mesiacu nepoletí. Japonský miliardár Maezawa zrušil jedinečnú vesmírnu misiu, toto je dôvod

Miroslav Kamody03.06.2024., 14:00h

Japonský miliardár Jusaku Maezawa zrušil misiu dearMoon, ktorá mala byť prvou súkromne financovanou okružnou cestou okolo Mesiaca a v ktorej posádke vybranej z približne milióna uchádzačov mal byť tiež český choreograf Yemi A.D. Ten o zrušení cesty informoval vo videu na svojom instagramovom profile.

Lajkuj Brainee.sk na

Vesmírna výprava, ktorú začal miliardár plánovať v roku 2018, sa podľa pôvodného plánu mala uskutočniť do konca minulého roka na palube rakety Starship vyvíjanej spoločnosťou SpaceX Elona Muska.

„Bohužiaľ, štart v roku 2023 sa stal nerealizovateľným a bez jasného harmonogramu v blízkej budúcnosti urobil Maezawa s ťažkým srdcom nevyhnutné rozhodnutie projekt zrušiť. Ospravedlňujeme sa za tento výsledok všetkým, ktorí sa na tento projekt tešili a podporovali ho, vážime si to,” uvádza zverejnené oficiálne vyhlásenie k zrušeniu misie.

image

Vedci zostali v nemom úžase. Pod povrchom Zeme sa nachádzajú pozostatky inej planéty, táto kolízia zrejme vytvorila aj Mesiac

Yemi reaguje

Vo vyhlásení sa tiež píše, že „​Maezawa a členovia posádky dearMoon budú pokračovať vo výzvach vo svojich odboroch,” ale nespomína, či a kedy bude tím znovu usilovať o obnovenie misie. „​SpaceX si budeme hlboko vážiť, pretože sa aj naďalej vydáva do neprebádaných oblastí, zatiaľ čo my sami sa vydáme v ústrety ďalšej výzve,” stojí v závere.

„Misia dearMoon mi dala niečo, čo mi nikto nemôže zobrať. Dala mi silu nebáť sa veľkých snov, dala mi viac odvahy ísť v ústrety nečakaným šanciam a priviedla mi do života nových priateľov,” uviedol Yemi A.D. na instagrame.

Jedinečná misia

Dodal, že bude veriť svojej tvorbe a umeniu, aby ho priviedli k ďalšiemu cieľu, „či už to bude ďalšie kozmické dobrodružstvo alebo učenie humanoidných robotov reči tela”. Zároveň svojim fanúšikom odkázal, že človeka nedefinujú jeho pády, ale to, ako sa po nich znovu postaví na nohy.

Maezawa zbohatol na predaji módy, keď spustil najväčší japonský internetový obchod s módou Zozotown. V roku 2021 sa stal prvým japonským civilistom, ktorý sa vydal na ISS, a misie dearMoon sa plánoval zúčastniť spolu s osemčlennou posádkou, ktorej členmi mali okrem Yemiho A.D. byť okrem iného hviezda K-popu T.O.P. či americký DJ Steve Aoki.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. september 2024 00:17