Logo Meta AIReuters/Dado Ruvic
StoryEditor

NÁVOD Facebook aj Instagram použije tvoje dáta na trénovanie AI. Máš posledné dni na to, aby si tomu zabránil

Miroslav Kamody18.06.2024., 15:00h

Spoločnosť Meta chce na trénovanie svojej AI používať obsah zo sociálnych sietí Facebook a Instagram. Pokiaľ si to neželáš, máme pre teba návod, ako tomu zabrániť.

Lajkuj Brainee.sk na

Statusy, v ktorých ľudia v minulosti vyhlasovali, že zakazujú každému (vrátane samotného Facebooku), aby zdieľal ich názory či fotografie, boli totálne zbytočné. Existuje však reálny spôsob, ako sociálnym sieťam zakázať, aby používali tvoje údaje. A teraz sa to hodí viac, ako kedykoľvek predtým, upozorňuje slovenský portál Môj Android.

Môže za to umelá inteligencia. Tá sa „učí” z dát z najrôznejších zdrojov a čím viac vie, tým lepšie a presnejšie odpovede ponúka. A keďže spoločnosť Meta vlastní Facebook, Instagram aj WhatsApp, má prístup k dátam svojich používateľov.

image

TikTok môže dostať stopku aj v Európe. Čo sa stane, keď zmizne jedna z najpopulárnejších sociálnych sietí?

Masívna knižnica údajov pre AI

A keďže v Európskej únii, na rozdiel od iných krajín, má povinnosť ľuďom oznámiť, čo plánuje. Je to súčasť ochrany súkromia, známeho GDPR. Meta preto koncom mája poslala používateľom upozornenie, že plánuje nové funkcie AI, svoje kroky však nešpecifikovala.

Môj Android však vysvetľuje, že na učenie vlastnej AI chce využívať celý obsah nahraný na jej platformy od roku 2007. A to v podstate znamená takmer všetko, čo na sieť Slováci pridali (slovenská verzia bola spustená až v roku 2009). Mnohí upozornenie od spoločnosti prehliadli.

image

Logo Meta

Reuters/Dado Ruvic

Do 26. júna však môžeš podať námietku cez formulár na Facebooku alebo Instagrame, ktorý sa nachádza v centre pomoci tvojho účtu. „Ak na obidvoch platformách používate rovnaký e-mail, stačí podať námietku len na jednej z nich. Meta vysvetľuje, že medzi informácie, ktoré ste zdieľali v jej produktoch a službách, môžu patriť napríklad: príspevky, fotky a súvisiace titulky správy, ktoré pošlete AI,” píše Môj Android.

Súkromných správ sa to netýka

Neplatí to však pre obsah súkromných správ (Messenger či WhatsApp). Žiadosť Meta po odoslaní preskúma a ak žiadosti vyhovie, príde ti oznámenie. Keďže je tento proces zautomatizovaný, výsledku sa zvyčajne dočkáš do niekoľkých minút. „A v podstate je jedno, ako námietku naformulujete. Odporúčame použiť vo vete výrazy ako súkromie, GDPR, ochrana dát a podobne,” vysvetľuje slovenský portál.

image

Založil MySpace, potom na niekoľko rokov zmizol. Zakladateľ prvej sociálnej siete si vybral život, po ktorom túžia mnohí z nás

Po odoslaní formulára ti príde na mail kód, ktorý je potrebné vložiť do políčka na webe s formulárom. Následne v krátkom čase obdržíš správu o akceptácii námietky. A to je všetko. Samozrejme, pokiaľ ti je jedno, či bude Meta využívať tvoje verejné údaje na trénovanie AI, nemusíš robiť vôbec nič.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. jún 2024 08:39