V britských voľbách kandiduje poslanec vytvorený umelou inteligenciou.Steve Ai/
StoryEditor

V britských voľbách kandiduje poslanec vytvorený umelou inteligenciou. Steve bude môcť pracovať 24 hodín denne

Michal Čiernik17.06.2024., 09:30h

Zoznámte sa. Toto je Steve, je vygenerovaný umelou inteligenciou a bude bojovať o hlasy v blížiacich sa voľbách vo Veľkej Británii.

Lajkuj Brainee.sk na

O post poslanca v blížiacich sa parlamentných voľbách v Spojenom kráľovstve zabojuje kandidát Steve vytvorený umelou inteligenciou.

image

Majú spolupráce so svetovými značkami a milióny followerov. Infuencerov, ktorých vytvorila umelá inteligencia, pribúda

Steve Endacott, muž, ktorý za týmto všetkým stojí, je podnikateľ z južného Anglicka, ktorý chce, aby jeho avatar bol prítomný v Dolnej snemovni ako poslanec za volebný obvod Brighton Pavillion. „Zakladám vlastnú stranu po tom, čo som bol rozčarovaný z toho, ako veľmi sú ostatní politici vzdialení od zvyšku britskej populácie,“ uviedol podľa Euronews Endacott v príspevku na LinkedIn.

K dispozícii 24/7

Steve AI umožní ľuďom priamo sa podieľať na tvorbe nových zákon či politík. Na jeho platforme budú následne prijaté a ďalej v snemovni interpretované tie návrhy a myšlienky, ktoré budú mať u ostatných ľudí aspoň 50-percentnú podporu, uvádza sa na webovej stránke AI kandidáta.

„AI Steve bol vytvorený, aby zabezpečil, že ľudia z Brightonu a Hove budú mať 24 hodín denne 7 dní v týždni prístup k diskusiám a tvorbám či návrhom nových zákonov,“ píše sa na jeho webovej stránke. 

Ak bude virtuálny kandidát zvolený, „fyzicky“ sa zúčastní parlamentu, kde bude hlasovať na základe priamej spätnej väzby, ktorú dostane jeho platforma AI od jeho voličov.

Steveho vytvorila spoločnosť Neural Voice, ktorej šéfuje skutočný Endacott. Ten kandidoval za konzervatívcov v roku 2022 z Rochdale a získal 487 hlasov. Uvidíme, koľko teraz dostane jeho virtuálny klon.

Digitálni politici

Na prekvapenie sa tento trend digitálnych politikov celkom rozmáha. Jedným z prvých AI „politikov“ bol SAM, ktorý vznikol v roku 2020. Vytvoril ho vývojár Nick Gerritsen a bol navrhnutý tak, aby reprezentoval názory a želania ľudí na Novom Zélande. Zároveň však poskytuje platformu aj pre skutočných politikov, pretože analýzou historických údajov, aktuálnych udalostí a vstupov používateľov poskytuje prehľad a potenciálne riešenia naliehavých problémov. V roku 2023 ho premenovali na Parker Politics.

Ešte pred ním, v roku 2018, však chcel kandidovať v ruských prezidentských voľbách proti Putinovi aj chatbot Alice. Podobne ako SAM, mal byť verejne orientovaným a ľahko dostupným robotom prostredníctvom sociálnych médií. Tesne po jeho spustení v roku 2017 jeho služby začali využívať milióny Rusov. Ako nezávislý kandidát však potreboval zozbierať 300-tisíc hlasov, čo sa chatbotovi nepodarilo.

V Dánsku zase v parlamentných voľbách v roku 2022 chcela kandidovať celá politická strana vytvorená umelou inteligenciou. Na čele Det Syntetiske Parti (Syntetická strana) stál Chatbot „Leader Lars“. Aby sa však mohli zúčastniť volieb, potrebovali získať 20-tisíc podpisov, čo sa im nepodarilo.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. jún 2024 07:40