MHD v BratislaveTASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Cestujúcim v bratislavskej MHD sa po vyše 20 rokoch prihovára nový hlas. Rozhlasovú redaktorku nahradila umelá inteligencia

Miroslav Kamody28.05.2024., 12:30h

Mestská hromadná doprava po takmer štvrťstoročí stráca ikonický hlas, ktorý pozná úplne každý.

Lajkuj Brainee.sk na

Vo všetkých druhoch vozidiel bratislavskej MHD sa od včera začal ozývať nový hlas aj nové zvukové gongy. Ako informuje portál Bratislavské noviny, redizajn akustických hlásení prichádza po takmer štvrťstoročí a podľa Dopravného podniku Bratislava (DPB) prináša významné rozšírenie možností aj flexibilitu pri vytváraní nových zvukov.

Bratislavská MHD obsluhuje viac ako 600 zastávok, na ktorých sa im doteraz prihováral hlas bývalej redaktorky Slovenského rozhlasu Ľubici Tvarožkovej. Počuť si ho mohol dlhých 23 rokov.

image

Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť

Spanilá jazda

„Bola to taká, slovami klasika, spanilá jazda. Mne sa to páčilo a myslím, že aj verejnosť a cestujúci boli spokojní. Je to osožná práca, ktorá pomáha cestujúcim,“ spomína Ľubica Tvarožková vo videu, ktoré na sociálnej sieti uverejnil dopravný podnik.

Hovorca DPB pre Bratislavské noviny povedal, že nahrávanie pôvodných hlásení bolo časovo aj technologicky náročné. Nahrávky museli skontrolovať a zladiť, rovnako tak odstrániť šum či tiché miesta. Takýto problém v prípade umelej inteligencie opadá - overiť teraz stačí už len správnu výslovnosť zastávok.

Hľadá sa nové meno

Nový hlas sa vyberal z rôznych softvérov, pričom rýchlosť nasadenia nahrávok sa skrátila z dní na hodiny. „Technológia umelo vygenerovaného hlasu po novom umožní aj oveľa flexibilnejšie informovať cestujúcich pri krátkodobých výlukách a otvára ďalšie možnosti pri doplnkových hláseniach,” píšu Bratislavské noviny.

Novému hlasu dopravný podnik hľadá meno, pričom s výberom by mala pomôcť aj verejnosť. Na sociálnych sieťach môže ktokoľvek navrhnúť nové meno, následne o najlepšom rozhodne hlasovanie.

ANKETA
Máte radi Zuzku Šebovú?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. jún 2024 14:25