Železo je jedným z kľúčových prvkov potrebných na fungovanie tela. Máme ho v sebe asi štyri gramy. To je síce veľmi malé množstvo, ale to neznamená, že by bolo menej dôležité. Naopak. Každá jedna bunka v tele tento prvok obsahuje, pretože jeho kľúčová rola je spojená so zásobovaním tela kyslíkom.
„Väčšina železa v organizme je viazaná na červené krvné farbivo hemoglobín, ktoré je obsiahnuté v červených krvinkách a myoglobín, ktorý je súčasťou svalovej hmoty. Hemoglobín je potrebný na prenos kyslíka z pľúc do tkanív, myoglobín umožňuje zásobovanie svalov kyslíkom. Okrem toho je železo súčasťou množstva enzýmov,“ vysvetľuje Martin Brejcha, primár oddelenia klinickej hematológie Nemocnice Agel Nový Jičín. Jeho deficit sa odráža aj na znížení počtu a veľkosti červených krviniek, čím dochádza k chudokrvnosti z nedostatku železa.
Najviac ho je v červenom mäse
Železo je prvok, ktorý si nie je ľudské telo schopné samo vyrobiť a musí byť do tela dodaný ako súčasť potravy. „Bežná pestrá strava obsahuje dostatočné množstvo na zabezpečenie zásob v organizme. V našich podmienkach preto nebýva znížený príjem železa príčinou jeho nedostatku v tele,“ hovorí primár Brejcha. Železo obsahujú potraviny živočíšneho aj rastlinného pôvodu.
„Zaujímavé je, že pokiaľ takzvané hemové železo, ktoré sa nachádza predovšetkým v červenom mäse a ďalších druhoch živočíšnych bielkovín, dokáže organizmus vstrebať ľahšie a vo väčšom množstve, nehemové železo z obilnín, strukovín, ovocia, zeleniny, semien či orechov sa vstrebáva v menších objemoch. Na to by mali myslieť predovšetkým tí, ktorí neprijímajú stravu živočíšneho pôvodu,“ varuje Adrián Doboly z biotechnologického laboratória Natures.
Biochemik odporúča, že nielen vegáni, ale aj ľudia s oslabenou imunitou, ktorí sú náchylní na chrípku či prechladnutie, by mali užívať železo vo forme potravinových doplnkov. Zvýšený príjem železa by mali mať aj ženy v tehotenstve a pri dojčení.
Avšak pozor
Zostáva vám 63% na dočítanie.