Vedci vytvorili nový ekologický plast.X/Ucsdjacobs/
StoryEditor

Vedci vytvorili nový ekologický plast. V prírode sa sám rozloží už do pár mesiacov

Michal Čiernik18.05.2024., 12:00h

Revolúcia v boji proti plastovému odpadu. Pri výrobe nového materiálu doňho vedci zamiešali baktérie.

Lajkuj Brainee.sk na

Naša závislosť od plastov sa stala obrovským problémom, a preto sa výskumníci z Univerzity v San Diegu rozhodli vytvoriť nový typ plastu. Aby sa rýchlejšie rozložil, zabudovali doňho bakteriálne spóry, ktoré mu v tom pomôžu.

Baktérie v plaste

Nový plast kombinuje termoplastický polyuretán (TPU) a baktérie Bacillus subtilis, ktoré museli byť prispôsobené tak, aby prežili vysoké teploty spojené s výrobou plastov.

Opakovaným vystavením spór zvyšujúcim sa úrovniam tepla tím výskumníkov zistil, že baktérie sa nakoniec dokážu vyrovnať s teplotami až 135 stupňov Celzia, ktoré sú potrebné na zmiešanie bakteriálnych spór a TPU.

image

Plasty zaplavujú svet. Najnovšie pohltili nedotknuté mongolské stepi

Minulé snahy nájsť spôsoby, ako rýchlo degradovať plasty, často potrebovali okrem bakteriálnych enzýmov aj huby z pôdy a kompostov. Ale tento nový materiál potrebuje iba bakteriálne spóry, ktoré sa v ňom automaticky prebudia pomocou zmeny vlhkosti. „Pozoruhodné je, že náš materiál sa rozpadá aj bez prítomnosti ďalších mikróbov,“ potvrdil Jon Pokorski, vedúci štúdie.

Rozloží sa už za päť mesiacov

Ďalšou etapou bolo testovanie rýchlosti rozkladu nového plastu. V ideálnych podmienkach kompostovania, ktoré prebudili baktérie z ich nečinného stavu, zmizlo 90 percent plastu za päť mesiacov. Vedci však zistili aj ďalšie pozitívne signály, keď určitá úroveň degradácie nastala aj v menej ideálnych podmienkach.

Navyše, okrem toho, že plast je biologicky odbúrateľný, výskumníci tiež zistili, že spóry baktérií urobili materiál asi o 30 percent silnejším a zvýšili aj jeho rozťažnosť. „Obe tieto vlastnosti sa výrazne zlepšujú len pridaním spór,“ hovorí Pokorski. 

TPU sa vo veľkej miere používa vo všetkých druhoch produktov, od puzdier na telefóny až po súčiastky do áut, ale v súčasnosti neexistuje účinný spôsob jeho recyklácie. Keďže produkcia plastov narastá rýchlym tempom, naliehavo potrebujeme spôsoby, ako obmedziť množstvo plastov, ktoré sa vyhodia do životného prostredia. A možno práve tento objav môže byť ten zlomový.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. júl 2024 15:23