Organizácia žiada zníženie produkcie plastov do roku 2040.Facebook/greenpeace Slovensko/
StoryEditor

Koniec doby plastovej? Greenpeace predstavil umeleckú inštaláciu a žiada zníženie výroby plastov o 75 percent

Viktória Revajová22.03.2024., 08:00h

Greenpeace Slovensko predstavil svoju umeleckú inštaláciu plastových fliaš, ktorá zahŕňa vyše 1300 odkazov detí. Žiadajú ukončenie doby plastovej.

Lajkuj Brainee.sk na

Organizácia Greenpeace Slovensko predstavila pozoruhodný umelecký objekt tento týždeň. Šesťmetrový tunel z plastových fliaš si mohli Bratislavčania pozrieť pred Starou tržnicou od pondelka do utorka. Teraz poputuje do Košíc. Umeleckú inštaláciu si môžeš prehliadnuť na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne od štvrtka do piatku. 

Deťom nie je budúcnosť ukradnutá

Inštalácia zahŕňa aj 1 300 odkazov detí zo slovenských škôl. Do projektu sa zapojili viaceré školy z Bratislavy, Nitry, Popradu, Nových Zámkov, Levíc, či Košíc. Celkovo sa do projektu zapojilo 17 slovenských škôl. Deti vytvorili svoje odkazy pre dospelých, v ktorých píšu, prečo chcú budúcnosť bez plastov.

image

Oceánske dno sa mení na obrovské svetové smetisko. Jedinečný ekosystém ničia mikroplasty, ale aj tony rádioaktívneho odpadu

„Boj s plastami je zatiaľ dosť natesno. Ľudia si tento pocit môžu vyskúšať v inštalácii tunela, ktorý je čoraz užší a čoraz viac zaplnený plastovým odpadom. Prostredníctvom zrkadiel inštalovaných v tuneli sa návštevníci a návštevníčky stávajú súčasťou inštalácie,“ vysvetľuje  hovorkyňa Greenpeace Slovensko Miroslava Ábelová.

Upozorňujú na potrebu zníženia produkcie plastov

Organizácia takto reaguje na prebiehajúce rokovania OSN o Globálnom dohovore o plastoch. Tie sa podľa Terézie Krekulovej z Greenepace Slovensko zodpovednej za kampaň, začali v marci 2022. 

„Plastová kríza sa dotýka všetkých kútov sveta. Plasty nájdeme v najhlbších miestach oceánov, na najvyšších vrcholoch hôr a dokonca aj v dažďovej vode,“ píše vo vyhlásení Krekulová.

image

Greenpeace Slovensko žiada ukončenie doby plastovej.

Facebook/greenpeace Slovensko/

Najbližšie zasadnutie Medzivládneho vyjednávacieho výboru bude už 23. apríla v kanadskej Ottawe. Organizácia Greenpeace upozorňuje, že teraz máme možnosť ukončiť plastové znečistenie planéty, „ktoré ohrozuje nielen naše zdravie, ale aj zdravie mnohých živočíchov, ktoré nevedomky plasty konzumujú,“ uviedla.

Organizácia žiada, aby výsledkom zasadnutí bolo prijatie právne záväzného dohovoru o plastoch, ktorý by do roku 2040 znížil celkovú produkciu plastov minimálne o 75 percent.

Organizácia ďalej očakáva zmenu systému, ktorý obmedzí a postupne ukončí výrobu plastov a zavedie politiku opätovného používania plastových obalov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:12