Prvá ruská transrodová politička čelí ohavnému zastrašovaniu.X/7x7journal/
StoryEditor

Buď budeš opäť mužom alebo pôjdeš do blázinca. Prvá ruská transrodová politička čelí ohavnému zastrašovaniu

iDnes.czČTK26.06.2024., 10:00h

Svoje nedávne vyhlásenie, že sa vráti k pôvodnej mužskej identite, vysvetlila prvá ruská transrodová politička Julija Aljošinová tým, že vyjadrenia robila pod tlakom zo strany ruských úradov. Tie sa političke údajne vyhrážali, že ju zatvoria do psychiatrickej liečebne. Svoje verejné vyhlásenie, v ktorom prosila celý ruský národ o odpustenie, si však rozmyslela.

Lajkuj Brainee.sk na

„Ruské úrady sa ma podľa informácií, ktoré som dostala, chystajú zavrieť v psychiatrickej liečebni, hoci som si vedomá svojich činov. Kvôli tomuto nátlaku, ktorý trvá už od zimy, som napísala na sociálnej sieti príspevky o spätnom prechode k pôvodnej identite,“ povedala pre server Novaja gazeta Baltija Aljošinová, ktorá sa narodila ako Roman Aljošin. Chystala sa tiež zrušiť svoje účty na sociálnych sieťach, kým si cez víkend všetko rozmyslela. „Nič nezmažem! Nevzdám sa. Som za mier a slobodu!“ zdôraznila.

image

Ukrajinskí queer vojaci v prvej línii nečelia len guľkám nepriateľa. Bojovať musia aj s homofóbiou z vlastných radov

Aljošinová v interview uviedla, že sa naozaj snažila vrátiť k pôvodnému pohlaviu a že sa kvôli tomu obrátila na pravoslávnu cirkev. „Ak uvažujete logicky, tak k životu v Rusku potrebujete byť pohlavím, ktorým ste sa narodili. Narodila som sa ako chlapec menom Roman. Teda som povinná sa ním opäť stať. Začala som teda na tom pracovať. Išla som do pravoslávnej cirkvi, pretože som si myslela, že ma prijmú a pomôžu mi. Ale bohužiaľ ma zavrhli. Z návštev chrámu vyplynulo, že vzťah cirkvi ku mne je jemne povedané zlý, natvrdo povedané ohavný,“ priznala Julija.

Prísne homofóbne zákony

Politička viac ako tri roky vystupovala na verejnosti s dlhými vlasmi v ženských šatách. Vlani chcela kandidovať vo voľbách na gubernátora sibírskeho Altajského kraja. Rusko však v tom čase prijalo zákony, ktoré okrem iného zakazujú LGBTI+ propagandu a tiež akékoľvek úradné či chirurgické zmeny pohlavia, a tak svoju kandidatúru stiahla.

image

Aljošinová v interview uviedla, že sa naozaj snažila vrátiť k pôvodnému pohlaviu a že sa kvôli tomu obrátila na pravoslávnu cirkev.

X/Tvrain/

„Som v situácii, keď už nemám čo stratiť,“ uviedla Aljošinová. Predtým povedala, že by nechcela emigrovať z Ruska, ale môže byť k emigrácii donútená, ak sa ju skutočne pokúsia zatvoriť na psychiatrii.

Režim ruského prezidenta Vladimíra Putina tvrdo potláča práva ľudí s menšinovou sexuálnou orientáciou aj tých, ktorí chcú zmeniť pohlavie. Putin hovorí o sexuálnych menšinách ako o súčasti mravného úpadku Západu.

Portál Idnes.cz patrí do vydavateľstva Mafra, pod ktoré spadá aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. jún 2024 04:25