Ilustračný obrázokProfimedia
StoryEditor

Vo vysnívanej dovolenkovej destinácii mnohých Slovákov sa množia smrtiace baktérie požierajúce mäso. Čo o nich musíte vedieť?

Miroslav Kamody26.06.2024., 09:00h

V obľúbenej dovolenkovej destinácii pribúdajú prípady nákazy, odborníci však upokojujú situáciu. Čo o ochorení musíš vedieť?

Lajkuj Brainee.sk na

V posledných dňoch začali internetom kolovať správy o „baktériách požierajúcich mäso“, ktoré sa aktuálne šíria v Japonsku. Ako vysvetľuje portál The Conversation, týkajú sa choroby, ktorá sa môže vyskytnúť pri syndróme streptokokového toxického šoku (STSS).

Správy z médií naznačujú, že krajina zaznamenala viac ako tisíc prípadov STSS za prvých šesť mesiacov roku 2024, čo je viac ako celkový počet za celý minulý rok. Tieto prípady však ešte neboli publikované v odborných časopisoch, takže správy nemusia byť úplne presné.

„STSS je spôsobená baktériou Streptococcus pyogenes alebo „Strep A”. Tieto baktérie sú pomerne bežné, ale niektoré kmene môžu spôsobiť vážnejšie ochorenie nazývané invazívne streptokokové ochorenie skupiny A,” vysvetľuje trojica vedcov Phoebe Williams, Joshua Osowicki a Yara-Natalie Abo.

image

Zriedkavý syndróm privádza ľudí do šialenstva. Tvoje telo začne doslova produkovať alkohol, lekári si s ním nevedia dať rady

Od roku 2022 mnohé krajiny vrátane Austrálie, Spojených štátov a krajín Európy zaznamenali nárast závažného invazívneho streptokokového ochorenia skupiny A. Tento nárast je súčasťou celkového nárastu infekcií Strep A. Čo je to teda STSS, prečo sa teraz prudko zvyšuje a je to dôvod na skutočné obavy?

Kto sydróm dostane?

Kedykoľvek bude veľa ľudí „kolonizovaných“ Strepom A, čo znamená, že baktérie žijú neškodne v ich hrdle alebo na koži. Strep A tiež spôsobuje bolesti hrdla a kožné infekcie. Niekedy, z dôvodov, ktoré stále nie sú úplne jasné, Strep A spôsobuje invazívne infekcie, ako je zápal pľúc, nepríjemné kožné infekcie požierajúce mäso a STSS.

Týmto spôsobom je Strep A dôležitou príčinou sepsy, čo je termín, ktorý sa vo všeobecnosti vzťahuje na život ohrozujúcu infekciu. STSS je najťažšie ochorenie vyvolané Strepom A, aj keď je našťastie naozaj zriedkavé. Väčšinou postihuje malé deti a starších ľudí, ale prípady sa vyskytujú v každom veku. Tehotné osoby môžu byť tiež vystavené vyššiemu riziku, a to aj krátko po pôrode.

image

Vyšetrenie u lekára

Pixabay.com

Aké sú príznaky?

Pri STSS baktéria produkuje toxín, ktorý môže u niektorých ľudí viesť k ohromujúcej imunitnej odpovedi. „Choroba môže v priebehu niekoľkých hodín prerásť do život ohrozujúcej choroby a má vysokú úmrtnosť – až 40 percent ľudí, u ktorých sa vyvinie STSS, zomrie,” varujú vedci.

Problémom je, že skoré príznaky a symptómy STSS sa môžu prekrývať s bežnými vírusovými ochoreniami, najmä u detí, čo sťažuje diagnostiku. Symptómy sú spočiatku vágne - horúčka, vyrážka či nevoľnosť. Je však dôležité dávať pozor na príznaky sepsy, čo by mohlo naznačovať, že sa deje niečo vážnejšie.

Príznaky závažnejšieho invazívneho ochorenia skupiny sú podobné tým, ktoré sa vyskytujú pri iných bakteriálnych príčinách sepsy - letargia (ospalosť), zrýchlené dýchanie, rýchlo sa meniaca vyrážka, bolesť svalov a zmätenosť.

image

Crohnova choroba trápi tisíce Slovákov, nikto doteraz nevedel, ako vzniká. Vedci teraz tvrdia, že odhalili jej príčinu

„STSS sa niekedy vyskytuje súčasne so stavom nazývaným nekrotizujúca fasciitída, ktorý je tiež spôsobený Strepom A, čo je prejav infekcie, ktorý „požiera mäso“. Nastáva, keď kožné bunky odumierajú v reakcii na toxíny produkované baktériami.”

Prečo sa to deje práve teraz?

Na vrchole covidovej pandémie bol medzi ľuďmi menej blízky kontakt, takže aj menšie vystavenie baktériám a vírusom. To najmä pre mladšie deti znamenalo, že si nevybudovali dostatočnú imunitu, ktorá pochádza z opakovanej expozície. Od roku 2022 zase došlo k väčšiemu prenosu, pričom najnáchylnejšie sú práve deti.

„Strep A môže byť zabitý penicilínom, jedným z najstarších a najdostupnejších antibiotík. Keď je STSS diagnostikovaná včas, antibiotiká zvyčajne zabránia väčšine závažných komplikácií. Iné lieky, ako je imunoglobulín, môžu byť potrebné na zabrzdenie nekontrolovanej imunitnej odpovede a pacienti často potrebujú podporu na jednotke intenzívnej starostlivosti,” ozrejmujú odborníci.

image

Vedci

Unsplash/Julia Koblitz

Neexistuje žiadna vakcína na prevenciu, aj keď výskumníci po celom svete na nej tvrdo pracujú. Strep A sa môže šíriť veľkými respiračnými kvapôčkami alebo priamym kontaktom s infikovanými ľuďmi alebo nosičmi. Jednoduché hygienické opatrenia (ako umývanie rúk a prekrytie úst pri kašli) znižujú jeho množstvo cirkulujúceho v komunite.

A pokiaľ plánuješ cestu do Japonska, rozhodne svoju dovolenku rušiť nemusíš. STSS je veľmi zriedkavá a v podstate sa vyskytuje takmer všade po svete. „Uistite sa, že máte aktuálne informácie o očkovaniach vrátane vakcíny proti sezónnej chrípke. Vždy dodržiavajte správnu hygienu rúk a pamätajte na príznaky závažných bakteriálnych infekcií, ktoré si vyžadujú okamžitú lekársku pomoc.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. jún 2024 09:53