Pride Month vo Viedni oslávili vo veľkom štýle.X/Johannes_rauch/
StoryEditor

FOTO Pride Month vo Viedni oslávili vo veľkom štýle. Dúhového pochodu sa zúčastnilo viac ako 300-tisíc ľudí

10.06.2024., 14:00h

Organizátori uvádzajú, že v hlavnom meste Rakúska sa pod dúhovými zástavami zabávalo okolo 340-tisíc ľudí.

Lajkuj Brainee.sk na

Pride Month, celosvetová oslava LGBTI+ kultúry a práv, sa začal udalosťami po celom svete. Jednu z nich, Pride Parade vo Viedni, podľa organizátorov navštívilo asi 340-tisíc ľudí, ktorý si užívali slnečné lúče.

image

Som zamilovaná do ženy a som na to hrdá. Hviezda seriálu Bridgerton privítala Pride Month coming outom

Nešlo však len o festival zábavy. „Pride je demonštrácia. Ide o zviditeľnenie lesbických, gayov, bisexuálnych, transrodových, intersexuálnych a queer jednotlivcov,“ uvideli podľa Euronews organizátori pochodu.

Pre návštevníkov bol pripravený sprievodný program už od 25. mája, ktorý bol zakončený 8. júna tradičným dúhovým pochodom. Medzi najväčšie ťaháky akcie, okrem samotného sprievodu, patrila určite Pride Village. Na dva dni Rathausplatz ožil queer energiou a svojim návštevníkom ponúkol rôzne informačné stánky, vystúpenia umelcov, výstavy, komunitné aktivity, besedy o dôležitých LGBTI+ témach a mnoho ďalšieho.

Okrem toho sa 7. júna konal tiež Pride Run, pri ktorom si si mohol na päť kilometrovej trati zapretekať a podporiť tak správnu vec. Počas horúcich dní sa mohli návštevnici festivalu schladiť na umelom ostrove na Dunaji Donauinsel, kde bol pre nich vo Vienna City Beach Club pripravený bohatý program.

Dúhové pochody na Slovensku

Tento rok sa na Slovensku môžeš tešiť na dva dúhové sprievody. V Bratislave sa bude konať Dúhový Pride už po 14. krát a tak ako minulý rok, aj tento bude 20.7. na Námestí Slobody. Queer komunita na Slovensku oslávi inkluzívnosť aj na východe krajiny. 12. ročník Pride Košice sa tento rok uskutoční 24. augusta. K tradičnej dvojici festivalov sa však tento rok pridá ďalšie mesto. 29. júna sa uskutoční prvý Pride festival v Trnave. 

Festival LGBTI+ komunity oslávia tento rok aj v Prahe. Od 5. do 11. augusta prinesie Prague Pride stovku kultúrnych i spoločenských, verejných diskusií a debát, športových udalostí a umeleckých vystúpení.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/lgbti, menuAlias = lgbti, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. jún 2024 08:25