Vzdialený kmeň v Amazonke dostal po prvýkrát internet.X/Newertweet/
StoryEditor

Vzdialený kmeň v Amazonke prvýkrát vyskúšal internet. Takto sa všetko zmenilo po roku online života

Michal Čiernik05.06.2024., 09:00h

Domorodému amazonskému kmeňu žijúcemu v chatrčiach zapojili minulý rok internet od Starlinku Elona Muska.

Lajkuj Brainee.sk na

Kmeň Marubo žijúci v odľahlej časti Amazonského pralesa pozdĺž brazílskej rieky Ituí dostal minulý rok vysoko rýchlostné internetové pripojenie. Ich dojmy z online sveta však nie sú práve pozitívne.

image

Najnebezpečnejší ostrov na Zemi, z ktorého sa len málokto vrátil živý. Obávaný domorodný kmeň je úplne odstrihnutý od civilizácie

2000-členný kmeň, ktorý používa svoj vlastný jazyk, spirituálne sa spájajú s lesnými duchmi a v pralese lovia opice do polievky, sa stal jedným zo stoviek brazílskych kmeňov, ktoré sa od roku 2022 pripojili na internet. Muskov Starlink sa tak prehnal cez najväčší dažďový prales na svete a priviedol web na jedno z posledných offline miest na Zemi.

Výhody online sveta

Izolovaná skupina má teraz prístup k sociálnym sieťam, prehliadaniu webu, streamovaniu videa a ku všetkému, čo v západnej spoločnosti považujeme za samozrejmosť.

„Keď to prišlo, všetci boli šťastní,“ povedala pre The New York Times 73-ročná Tsainama Marubo, členka kmeňa. Internet priniesol jasné výhody, ako napríklad videorozhovory so vzdialenými blízkymi a volanie o pomoc v núdzi. Rozšírili sa im aj možnosti vzdelávania.

Podľa vodcu kmeňa Enoque Maruboho môže internet pomôcť v krízových situáciach ako napríklad pri zavolaní vrtuľníka pri uštipnutí jedovatým hadom. „Myslím si, že internet nám prinesie oveľa viac úžitku ako škody,“ dodal.

Porno a násilné hry

Na druhej strane mladí ľudia v kmeni rýchlo objavili aj temnejšie zákutia internetu. Podľa starších členov kmeňa, ako je Marubo, sa však vedci viac zhoršili ako zlepšili. „Mladí ľudia kvôli internetu zleniveli. Učia sa spôsoby bielych ľudí,“ prezradila.

Otca troch detí zase znepokojili násilné hry, ktoré jeho deti hrajú. „Obávam sa, že ich zrazu budú chcieť napodobňovať," povedal.

A hoci je vodca kmeňa naklonený k online svetu, aj on vníma negatíva. „Zmenilo to rutinu natoľko, že to bolo v niektorých ohľadoch na škodu. V dedine, ak totiž nelovíte a nesadíte, tak nejete," priznal Enoque, ktorý vyjadril znepokojenie nad obsahom filmov pre dospelých a obáva sa, že by to mohlo ovplyvniť negatívne mladých ľudí v kmeni.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. jún 2024 21:06