Pár žije tri roky na opustenom ostrove.Instagram/Marjos_stories/
StoryEditor

Pár žije tri roky na opustenom ostrove. Za signálom cestujú loďou, trajekt im nosí zásoby raz za týždeň

Michal Čiernik02.07.2024., 08:00h

Marjolein a An žijú mimo civilizácie na malom tropickom ostrove, ktorý je súčasťou indonézskeho súostrovia Mentawai. V krátkom filme na YouTubovom kanále Exploring Alternatives sa podelili o svoj každodenný život.

Lajkuj Brainee.sk na

Nemajú žiadny signál, pijú filtrovanú dažďovú vodu a keď chcú niečo jesť, musia si to uloviť, vypestovať alebo nájsť v džungli. Mladý pár si však svoj život na opustenom ostrove pochvaľuje a ten pocit nezávislosti by už partneri nemenili. „Na živote tu najviac milujem pocit nezávislosti. Zabezpečujeme si tu vlastnú elektrinu, vlastnú vodu, vlastné jedlo a to je na tom to najlepšie,“ prezradila podľa Daily Mail Marjolein.

image

Neďaleko Slovenska je ostrov, ktorý zažil náreky a zverstvá. Väzni sa mordovali v neľudských podmienkach, takto to tam vyzerá

Pár sa zoznámil v surferskom rezorte na jednom z miestnych ostrovov. V snahe vyskúšať niečo nové v roku 2020 opustili svoje zamestnanie a kúpili si pozemok, kde momentálne žijú.

Našťastie, An je zručný staviteľ a postavil malý drevený domček, v ktorom momentálne bývajú. Pri stavbe na opustenom ostrove sa však museli vysporiadať z najväčšou nevýhodou tohto života, a to logistikou. „Všetky potrebné materiály na stavbu musia prísť z pevniny trajektom, ktorý prichádza raz týždenne,“ vysvetľuje Marjolein vo videu.

Predtým sa im však musí podariť danú objednávku vôbec odoslať. „Problém je v tom, že tu nemáme žiadny internetový ani mobilný signál. Aby sme si mohli objednať veci z pevniny, musíme vyraziť s našou malou loďou, nájsť lepší signál a poslať správu do obchodu na pevnine. Potom musíme dúfať, že sú online a čakať na odpoveď. Preto môže trvať aj niekoľko dní, kým si objednajú jednu maličkosť,“ vysvetľuje surfistka.

Na napájanie svojich nástrojov, ktoré potrebujú pri stavbe, majú manželia malý generátor a tiež malý solárny panel s batériou, ktorý využívajú väčšinou na osvetlenie.

Potraviny a voda

Pokiaľ ide o zásoby potravín, väčšinu z nich si kupujú z obchodu na neďalekom ostrove. Zvyšné sezónne ovocie a zeleninu ako banány, mango a durian. Im poskytne prales na ostrove kde žijú. Čo sa týka bielkovín, Marjolein hovorí, že sa veľmi spoliehajú na oceán.

„Na ryby chodíme asi dvakrát týždenne. Zvyčajne ich lovíme harpúnou ale máme aj malú rybársku sieť. Keďže nemáme chladničku, ryby zvyčajne údime v našej tradičnej mentawajskej kuchyni, ktorá je dôležitou súčasťou nášho života,“ vysvetľuje pár, ktorý za domom chová aj sliepky.

Na pitnú vodu manželia používajú filtrovanú dažďovú, zatiaľ čo na sprchovanie a umývanie riadu si na svojom pozemku vykopali studňu. 

Aby si život na ostrove spríjemnili, manželia momentálne stavajú väčší dom s terasou, kuchyňou, dvoma spálňami a kúpeľňou. „V súčasnosti dávame všetok svoj čas a úspory do tohto domu,“ priznala Marjolein.

Hoci Marjolein miluje ostrovný život, medzi najťažšie veci na ňom patrí nepredvídateľné počasie, hrozba uštipnutím jedovatým hadov a nedostatok ľudí. „Keďže žijeme tak ďaleko od civilizácie, občas je tento život trochu osamelý,“ prezrádza Belgičanka o jednej z najväčších výziev, ktorým musí na ostrove čeliť.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. júl 2024 12:42