Vnútri najmenšieho väzenia na svete.Flickr/Stephen Colebourne/
StoryEditor

Vnútri najmenšieho väzenia na svete. Je len pre dvoch kriminálnikov a funguje už takmer 200 rokov

Michal Čiernik30.05.2024., 08:00h

V tomto väzení na malom britskom ostrove môžu sedieť len dvaja väzni. Doslova však môžu len sedieť. Človek vyšší ako 182 centimetrov si vo svojej maličkej cele neľahne.

Lajkuj Brainee.sk na

Sark je fascinujúci malý ostrov na Normanských ostrovoch, neďaleko pobrežia Normandie vo Francúzsku. Meria len necelých päť kilometrov na dĺžku a jeden a pol kilometra na šírku. S počtom obyvateľov okolo 500 je jedným z najmenších obývaných Normanských ostrovov.

image

Od Fínska až po Afriku. Zabudnuté nacistické tábory, v ktorých zomreli tisíce ľudí

Napriek svojej malej veľkosti má Sark dlhú a pestrú históriu. Na konci stredoveku bol domovom pirátov a pašerákov. Počas druhej svetovej vojne ho okupovali Nemci. A bol tiež považovaný za posledný feudálny štát v Európe až do roku 2006, kedy bolo oficiálne zavedené všeobecné volebné právo a demokracia, uvádza portál atlasobscura.com.

Najmenšia väznica

Okrem toho je aj domovom pravdepodobne najmenšej väznice na svete, ktorá je stále v prevádzke. Bola postavená v roku 1856 a má dve priľahlé cely bez okien. Jedna meria približne 182 na 182 centimetrov a druhá 182 na 240 centimetrov Medzi nimi je po celej dĺžke budovy úzka chodba široká necelý meter. Nie sú tam žiadne okná.

„Súdne právomoci udelené väznici Sark v roku 1583 umožňujú väzňa držať maximálne dva dni. Ak je zločin závažnejší a vyžaduje ďalší trest, páchateľa pošlú do väzenia na Guernsey." uvádza oficiálna stránka ostrova.

image

V súčasnosti sú zločiny na Sarku skutočne zriedkavé. Ostrov má dvoch neplatených policajtov.

Wikimedia/

A ak si myslíš, že pri populácii 500 ľudí nebude na ostrove veľa kriminálnikov, si na omyle. „Sark bol v minulosti zaplavený ľuďmi, ktorí boli odsúdení za rôzne trestné činy, o ktorých v mnohých prípadoch nevieme až kým nespáchajú ďalší trestný čin,“ uviedol v staršom rozhovore pre The Guardian bývalý policajt slúžiaci na ostrove.

V súčasnosti sú zločiny na Sarku skutočne zriedkavé. Ostrov má dvoch neplatených policajtov. Posledný závažný zločin sa stal v roku 1990, keď nezamestnaný francúzsky jadrový fyzik André Gardes spustil inváziu na ostrov, pričom sa vydával za právoplatného lorda zo Sarku. Vesloval na ostrov vyzbrojený poloautomatickou zbraňou a vyvesil dva plagáty vysvetľujúce jeho zámery. Nasledujúci deň spustil druhú fázu svojho plánu, no strážnik ho okamžite zatkol.

Väčšina súčasných obyvateľov väznice sú opití sezónni robotníci a intoxikovaní turisti, ktorí až do vytriezvenia strávili noc v jednej z dvoch ciel.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. júl 2024 05:03