Najvyššia hora Južnej Kórey čelí environmentálnym škodám z neočakávaného zdroja.Wikimedia, Flickr/Stefany Ramírez/
StoryEditor

Najvyššia hora Južnej Kórey čelí environmentálnym škodám z neočakávaného zdroja. Ničí ju polievka s instantnými rezancami

Michal Čiernik01.07.2024., 10:00h

Kancelária národného parku Mount Halla vyzýva turistov, aby nevylievali populárnu ramen polievku na horu alebo do jej potokov, znečisťujú tým totiž miestnu prírodu.

Lajkuj Brainee.sk na

Mount Halla, ktorá meria 1 947 metrov, je najvyššou horou krajiny a nachádza sa na obľúbenom dovolenkovom mieste na ostrove Jeju. Turisti pri jej návšteve však majú divný zvyk brať si so sebou ako formu občerstvenia tradičný pokrm ramen – polievku s instantnými rezancami podávanými v jednorazovom pohári.

image

O najvyššej hore Japonska si možno už počul, ale poznáš aj najnižšiu? Má len 6 metrov a vyzerá ako malý kopček

Robia tak aj napriek tomu, že transparenty rozmiestnené okolo hory s nápisom „zachovajme čistú horu Halla a odovzdajme ju potomkom tak, ako je,“ zakazujú fajčenie a zahadzovanie zvyškov jedla a odpadkov do prírody. Tí, ktorí tieto pravidlá porušia, môžu čeliť pokute až do výšky dva milióny wonov (1346 eur).

„Vývar ramen obsahuje veľa soli, takže jeho vyhadzovanie pozdĺž vodného toku kontaminuje vodu a zabíja vodný hmyz,“ napísal podľa CNN Úrad národného parku na Facebooku.

Pozor na prísne pravidlá

Pokutu však nemusíš dostať len na najvyššej hore. Prísne pravidlá platia aj v mestách. Obzvlášť prísne kontrolujú v Južnej Kórei vyhadzovanie odpadkov, močenie na verejnosti a fajčenie mimo vyhradených priestorov.

image

Mount Halla je súčasťou vulkanického ostrova Jeju a Lava Tubes, ktorý je zapísaný na zozname UNESCO.

Wikimedia/

Pozor si musíš dať aj na prechod cez ulicu. Ak prejdeš inde ako na vyznačenom priechode pre chodcov je to za 20-tisíc wonov (13 eur) a prechod na červenú ťa môže stáť až 40 eur.

Mount Halla je súčasťou vulkanického ostrova Jeju a Lava Tubes, ktorý je zapísaný na zozname UNESCO. Vlani horu podľa vládnych štatistík navštívilo 923 680 ľudí.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. júl 2024 14:02