Takto vyzerajú tajné zákutia lietadiel.X/Andyvermaut/
StoryEditor

Aj lietadla majú svoje tajne zákutia. Takto vyzerajú miesta, do ktorých sa okrem posádky nik nevie dostať

Michal Čiernik13.06.2024., 09:30h

Skryté priehradky a tajné kabínky, do ktorých má bežný cestujúci zákaz vstupu. Letecký personál odhalil palubné zákutia, v ktorých posádka trávi čas pri dlhých letoch.

Lajkuj Brainee.sk na

Kabíny v lietadle, známe ako „oddelenia na odpočinok pre posádku“, sú miestom, kde môžu piloti a letušky oddychovať počas dlhých letov. Pre cestujúcich sú však prísne zakázané. „Je to ako tajný Disneyland, naše kúzla držíme za zatvorenými dverami,“ prezradila letuška United Airlines Susannah Carr pre CNN Travel.

image

Marián pracuje ako stevard: Na palube lietadla niekoľkokrát došlo k úmrtiu aj pôrodu

Na novších lietadlách, ako sú Boeing 787 a Airbus A350, sú tieto oddelenia zvyčajne umiestnené nad hlavnou kabínou v hornej časti trupu. Niektorí cestujúci si ich môžu pomýliť s toaletou alebo úložným priestorom, za dverami sa však nachádza tajný rebrík vedúci k týmto málo známym skrytým miestnostiam.

Postele pre personál

Zvyčajne existujú dve sady oddychových kajút. Jedny sú pre pilotov a tvoria ich dve lôžka a sklápacie sedadlá. Tie sú umiestnené nad kokpitom. Zvyšný palubný personál mé potom prístup do druhého priestoru s lôžkami, ktorý sa zvyčajne nachádza nad zadnou kuchyňou, odkiaľ sa vynášajú jedlo a nápoje.

Na starších lietadlách môžu byť tieto priestory v nákladnom priestore alebo len v časti so závesom v hlavnej kabíne. „V skutočnosti je to celkom pohodlné,“ priznala Carr pre CNN. „Majú čalúnený matrac, vetracie otvory na udržanie cirkulácie vzduchu a reguláciu teploty. My máme k dispozícii posteľnú bielizeň, zvyčajne podobnú tej, ktorá sa používa v business triede na našich medzinárodných letoch," opísala vybavenie kajuty letuška spoločnosti United Airlines, ktorá má dané, že každá ich posteľ musí mať minimálne dva metre na dĺžku a 76 centimetrov šírku.

Lepšie ako prvá trieda

Virálne video na TikToku ukazuje priestory na spanie posádky v luxusnom lietadle Emirates Airlines. Letuška na ňom otvára obyčajné dvere, ktoré vyzerajú, že vedú do kúpeľne, no v skutočnosti odhaľujú točité schodisko.

Ním sa personál dostane do priestoru, kde je osem postelí so závesmi, z ktorých niektoré majú vedľa seba televízor. Mnoho divákov tvrdilo, že kajuty vyzerajú lepšie ako v prvej triede. 

Ale nie každé lietadlo je také nóbl ako Emirates. Na starších lietadlách, ako je Boeing 767, sú odpočívadlá umiestnené v hlavnej kabíne a sú to len sklápacie sedadlá so závesmi okolo nich.

„Sú to veľmi ťažké závesy, blokujú svetlo a veľa zvuku, ale nie, ak máte v lietadle energický dav alebo rozrušené dieťa. Mali sme cestujúcich, ktorí závesy odťahovali. Buď niečo hľadali alebo si mysleli, že pôjdu do kuchyne, takže to nie je miesto na najlepší odpočinok,“ dodala Carr.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. júl 2024 08:09