Slovenskom sa prehnala extrémna búrka.Facebook/Imeteo, X/Svtv_news, Brainee/Canva/
StoryEditor

30-tisíc bleskov a obrovské krúpy, ktoré vo vzduchu rozmlátili lietadlo. Slovenskom sa prehnala extrémna búrka

Michal Čiernik10.06.2024., 10:00h

V nedeľu na juhozápade Slovenska udrela obrovská Supercela. Až päť centimetrové krúpy spôsobili obrovské škody a udrelo najviac bleskov od začiatku roka. Zlé počasie však bude pokračovať.

Lajkuj Brainee.sk na

V noci z nedeli na pondelok sa cez Podunajskú nížinu prehnala z Rakúska ničivá búrka. Zasiahla celý juhozápad krajiny a rekordný počet bleskov spolu s krúpami spôsobil obrovské škody.

image

Začiatok júna lepšie počasie neprinesie. Priprav sa na sériu silných búrok, ktoré nám pokazia začiatok leta

Rovnako silno však zasiahla aj našich západných susedov. Ako uvádza portál iMeteo.sk, búrky boli najsilnejšie nad Viedenskou kotlinou kde padali až päť centimetrové ľadové loptičky.

A práve táto extrémna búrka zasiahla let smerujúci zo španielskej Palmy do Viedne. Asi vo výške šesť kilometrov lietadlo zasiahlo extrémne krupobitie, ktoré porozbíjalo v kokpite okná a doslova odtrhlo celý nos lietadla.

image

Asi vo výške šesť kilometrov lietadlo zasiahlo extrémne krupobitie, ktoré porozbíjalo v kokpite okná a doslova odtrhlo celý nos lietadla.

X/Svtv_news/

Pilotovi lietadla spoločnosti Austrian Ailines nezostávalo tak nič iné, ako vo Viedni núdzovo pristáť. Našťastie sa nikto nezranil, no pri pohľade na zdemolované lietadlo môžeme skutočne hovoriť o zázraku.

Obrovské škody

Ničiace kusy ľadu s veľkosťou až štyri centimetre spôsobili najväčšiu škodu v novozámockom okrese, kde v obciach Gbelce a Svodín zdevastovali celú úradu. Slovenský hydrometeorologický úrad preto vydal pred veľkými krúpami pre južné okresy najvyššiu výstrahu 3. stupňa.

image

Ničiace kusy ľadu s veľkosťou až štyri centimetre spôsobili najväčšiu škodu v novozámockom okrese.

Facebook/Imeteo/

Podľa iMeteo.sk silné búrky po celom juhozápade Slovenska lámali stromy, vyvracali elektrické stĺpy a ničili strechy. Okrem vetra a krúp však škody spôsobili aj silné prívalové dažde. V Gabčíkove zaznamenali až 54 milimetrov zrážok, ktoré zaplavili dvory a pivnice.

Hasiči však museli zasahovať aj v Bratisalve, kde spadlo 30 milimetrov zrážok. Pod vodou skončil napríklad podjazd na Bajkalskej ulici, či časť Prievozskej cesty. V Petržalke, zase voda zaplavila cestu z Mosta Apollo.

Rekordný počet bleskov

Obrovské krúpy, ničivý vietor a hustý lejak dopĺňalo aj nevídané nebeské predstavenie v podobe rekordných bleskov. Počas včerajšej noci ich udrelo na na Slovensku približne 30-tisíc. „Detektory bleskov zaznamenali na našom území do druhej hodiny rannej až 27 630 bleskových úderov, pričom prevažná časť z nich udrela na juhozápade,“ uvádza portál iMeteo.sk

Najväčšiu frekvenciu bleskov pri tom mohli zažiť obyvatelia medzi Neziderským jazerom v Rakúsku a Dunajskou stredou, kde ich udrelo v priemer 12 na kilometer štvorcový.

Búrky budú pokračovať

Pohromy však nekončia. Ďalšie búrkové mračná sa k nám približujú z Maďarska, kde včera dokonca spôsobili tornádo. Na väčšine Slovenska okrem severovýchodu stále prší. Extrémne zrážky však podľa iMeteo neplánujú ustať a na niektorých územiach hrozia povodne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. júl 2024 14:02