Blesky na nočnej oblohe počas letnej búrky v BratislaveTASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Začiatok júna lepšie počasie neprinesie. Priprav sa na sériu silných búrok, ktoré nám pokazia začiatok leta

Miroslav Kamody30.05.2024., 10:00h

Aj tebe za oknom zatiaľ svieti slnko? Poriadne si ho uži, niekoľko najbližších dní ho vystriedajú mraky, búrky a silné dažde.

Lajkuj Brainee.sk na

Prichádza jún a s ním aj začiatok letného obdobia. Teploty sa pomaly šplhajú k hodnotám, ktoré lákajú na trávenie voľného času vonku, pri vode či s priateľmi. Úplne ružové to však nebude, pretože letné počasie ukáže svoju horšiu stránku v podobe búrok, upozorňuje portál iMeteo.

Dnes (30. mája) nás totiž čaká už pätnásty deň búrok, ktoré sa lokálne vyskytujú nad Slovenskom, pričom v nasledujúcich dňoch sa to rozhodne nezlepší, práve naopak. „Aj v priebehu dnešného dňa počítajte s tým, že bude prevládať teplé a pokojné počasie, no v priebehu dňa sa začne predovšetkým v horských oblastiach tvoriť kopovitá oblačnosť, z ktorej sa postupne sformujú prehánky a búrky,” píše iMeteo.

image

Môžem vypiť drink, do ktorého spadla muška? Niektoré druhy ti môžu narobiť poriadne zdravotné problémy

Búrky aj hroziace povodne

Dážď a búrky sa dnes vyskytnú najmä na strednom a následne aj na západe východného Slovenska. Spôsobiť môžu aj lokálne zatopenie. Od zajtra sa však situácia rapídne zhorší. „Slovensko zasiahnu silné búrky a lejaky, ktoré prinesú desiatky milimetrov zrážok a naši susedia čakajú dokonca až povodne.”

Najvýdatnejšie zrážky, ktoré môžu rozvodniť toky riek, očakávajú v Nemecku, západnom Rakúsku a Česku. Čo sa týka Slovenska, už zajtra ráno začne od západu postupovať studený front, ktorý prinesie najskôr vlnu búrok. Postupne budú smerovať na stredné Slovensko a neskôr ďalej na východ.

image

Búrka

Unsplash

Bude horšie

„Búrky by nemali na našom území tak skoro skončiť. Studený front by sa mal nad nami vlniť a len veľmi pomaly rozpadať. Vytvárať sa tak budú aj počas víkendu výrazné vlny búrok a dažďa, ktoré do konca víkendu prinesú na Slovensko desiatky milimetrov zrážok,” upozorňuje iMeteo.

Pripraviť sa musíme aj na zásadné ochladenie, takže vonkajšie aktivity si plánuj už len na dnes. „Máme pred sebou prakticky posledný pokojný a letný deň. Už od zajtra sa počasie výrazne pokazí a nebude to len o zrážkach, ale aj búrkach,” dodáva na záver portál.

image

Najpodivnejšie miesto na Zemi? Tento ostrov sa nachádza v jazere, ktoré sa nachádza na ostrove v jazere, ktoré je na ostrove

Na túto predpoveď zareagoval aj Slovenský hydrometeorologický ústav. Na dnes preto vydal výstrahu od 11:00 do 21:00. Výstraha platí najmä v Banskobystrickom, Žilinskom, Košickom, Prešovskom kraji a viacerých okresoch v Trenčianskom kraji. Búrky môže sprevádzať prudký lejak s nárazmi vetra a krúpami. V sobotu a nedeľu platia výstrahy pred búrkami prvého stupňa na celom Slovensku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. júl 2024 06:13