Frano Selak bol považovaný za najväčšieho šťastlivca na svete.X/news10/
StoryEditor

Prežil haváriu vlaku aj lietadla. Najväčší šťastlivec na svete unikol smrti 7-krát a vyhral milióny v lotérii

rev10.06.2024., 13:30h

Len málokto by vedel o šťastí v nešťastí porozprávať tak, ako učiteľ hudobnej výchovy z Chorvátska Frano Selak. Počas svojho života zažil niekoľko tragických havárií, z ktorých vždy vyviazol zázrakom živý.

Lajkuj Brainee.sk na

Bol považovaný za najväčšieho šťastlivca na svete. Nielen že prežil sedem tragických nehôd, ale na staré kolená sa mu podarilo vyhrať niekoľko miliónov v lotérii. Toto je neuveriteľný príbeh Frana Selaka.

image

Skutočný Mauglí v ženskom tele. Neuveriteľný príbeh Mariny Chapman, ženy, ktorú v džungli vychovali opice

Šťastie v nešťastí

Neuveriteľný životný príbeh Frana Selaka fascinuje svet dodnes. Hoci mu už pri narodení lekári nedávali veľké šance na prežitie, dožil sa úctyhodných 87 rokov. To však nie je to hlavné, čo je na živote Frana Selaka zaujímavé. Pozornosť sveta pritiahli najmä jeho neuveriteľné strety so smrťou. 

Počas štyroch desaťročí sa zhodou náhod ocitol pri nehodách, ktoré zahŕňali takmer každý druh dopravy. Prvýkrát utiekol hrobárovi z lopaty v roku 1962, keď cestoval vlakom zo Sarajeva do Dubrovníka. Približne po hodine cesty sa však vlak na moste vykoľajil a zrútil sa do ľadovej rieky. Pri nešťastí zahynulo 17 ľudí, no Selakovi sa podarilo uniknúť z okna vozňa a doplávať na breh. Vyviazol len so zlomeninou ruky a podchladením, uvádza portál britského denníka The Telegraph.

image

Najbohatší človek, aký kedy žil, mal viac peňazí ako Musk a Bezos dokopy. Fuggera poslúchal cisár aj pápež, podnikal aj u nás

Odvtedy mu smrť doslova dýchala na krk. Ani vo sne by mu nenapadlo, že sa v podobnej situácii na hranici života a smrti ocitne viackrát. O rok neskôr bol účastníkom leteckej tragédie, pri ktorej zomrelo 19 ľudí.

Selak pôvodne v lietadle smerujúcom zo Záhrebu do Rijeky ani nemal sedieť, no nečakane musel vycestovať za svojou chorou matkou. Na poslednú chvíľu sa mu podarilo chytiť miesto v zadnej časti lietadla. Tesne pred pristátím lietadlo začalo nekontrolovateľne klesať. Dvere v zadnej časti lietadla sa rozleteli a Selaka vyhodilo do vzduchu. Život mu údajne zachránila kopa sena, v ktorej ho záchranné zložky našli ležať. Bol to jeho prvý a zároveň posledný let. Do lietadla už v živote nenastúpil.

image

Bol účastníkom siedmich tragických nehôd. Z každej však vyviazol s minimálnymi zraneniami.

X/le Traquer/

Nesmrteľný muž

Smrtka však na Selaka čakala inde. V ohrození života sa učiteľ hudobnej výchovy ocitol ďalších päťkrát. V roku 1966 cestoval autobusom do Splitu, keď nečakane dostal šmyk a havaroval. Aj tentoraz sa mu podarilo vyviaznuť s minimálnymi zraneniami. 

O štyri roky neskôr sa mu na diaľnici mimovoľne vznietilo auto, ktoré od výbuchu delili sekundy. V poslednej chvíli sa mu podarilo z horiaceho auta uniknúť a opäť si zachránil život. Podobný incident sa mu stal aj v roku 1973, no opäť mal šťastný koniec.

Vyše 20 rokov sa v jeho živote nič podobné neudialo, a tak si Selak myslel, že nešťastia sa nadobro zbavil. Až do momentu, keď ho v roku 1995 v Záhrebe zrazil autobus a smola sa mu opäť nalepila na päty. Poslednýkrát smrti unikol o rok neskôr, keď ho nákladné auto vytlačilo z úzkej horskej cesty. Selak sa uväznený vo svojom aute rútil z vyše 90-metrového útesu. V poslednej chvíli sa mu však podarilo z auta vyskočiť.

image

Najbohatší Róm Británie prelomil mlčanie. Narodil sa v karavane, teraz má miliardové impérium a žije v sídle v Monaku

Život v znamení katastrofy

Vďaka svojím neuveriteľným stretom so smrťou si Selak vyslúžil prezývku "najväčší šťastlivec na svete". Svoje neuveriteľné zážitky však vnímal celkom opačne. „Môžete sa na to pozrieť dvomi spôsobmi. Bol som buď najväčší šťastlivec na svete alebo najväčší nešťastník. Radšej som veril tomu druhému,“ vyhlásil pred rokmi.

Rovnako na to pozerali aj jeho priatelia, ktorí s ním odmietali kdekoľvek cestovať. „Keby som počul, že si Frano rezervoval let alebo vlak, zrušil by som cestu. Povedal by som, prepáč, priateľu, ale s tvojou smolou jednoducho nemôžem riskovať,“ povedal Selakov sused pre The Telegraph. 

image

Nacistom naháňali hrôzu: Kto boli nočné čarodejnice? Ženský pluk zohral kľúčovú úlohu pre víťazstvo v druhej svetovej vojne

Katastrofy sa stali spôsobom jeho života. Šťastie Selak nemal ani v láske. „Dokonca aj moje manželstvá boli katastrofy,“ priznal pre britský denník v roku 2003. Na sklonku života sa však na neho usmialo šťastie. Po štyroch neúspešných manželstvách natrafil na „tú pravú“. A nielen to. Niekoľko týždňov po poslednej nehode vyhral v lotérii jackpot vo výške viac ako šesť miliónov kun, v prepočte približne 860-tisíc eur.

Vyplatilo sa mu niekoľkoročné podávanie tých istých čísel, pričom jedno z nich odkazovalo na počet obetí nehôd, ktoré sa mu podarilo prežiť. Peniaze však nebral ako zdroj svojho šťastia. Z časti výhry si zaplatil operáciu bedrového kĺbu a nechal postaviť svätyňu Panny Márie ako poďakovanie za šťastie, ktorého sa mu v živote dostalo. Zvyšok peňazí rozdal svojim priateľom a známym. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. júl 2024 11:48