Bolesti chrbta, blížiaca sa migréna alebo žalúdočné ťažkosti. Až na výnimky sa s podobnými ťažkosťami občas stretáva takmer každý. V takýchto situáciách mnohí rýchlo siahajú po liekoch na bolesť, napriek prípadným vedľajším účinkom, aké máva napríklad aspirín či ibuprofén.
Lekári na celom svete sa však zhodujú na tom, že pomôcť si čiastočne môžeme aj sami, stačí na to aj správne zvolená strava, užívanie prípravkov na bolesť potom môžeme obmedziť alebo ich úplne vynechať.
Vznik bolesti totiž často súvisí s tým, čo jeme. Významnú úlohu tu zohráva takzvaná kyselina arachidonová, ktorá vyvoláva bolesti a dostáva sa do nášho organizmu predovšetkým prostredníctvom živočíšnych tukov. S určitými živinami sa však dajú účinky kyseliny arachidonovej - a tým aj bolesti - tlmiť.
Zostavili sme pre vás prehľad najvýznamnejších potravín, ktoré pomáhajú pri liečbe akútnych bolestí, zmierňujú zápaly či opuchy kĺbov. Ide najmä o tieto: