Metódy, ktorým sa Marco Klokner venuje, spája téma fascií.FOTO: HN/Miroslava Spodniaková
StoryEditor

Odborník na manuálnu terapiu: Aj črevá vám môžu brániť v správnom držaní tela

10.08.2024, 00:00
  • Čo si na svojom tele uvedomujete, keď kráčate? Aj takéto otázky svojim klientom kladie Marco Klokner.
  • Ich cieľ je jediný: naučiť vás lepšie chodiť, sedieť, či stáť. Ale aj zbaviť vás chronických bolestí a ťažkostí.
  • Slúžia mu na to metódy, ktoré sa súhrnne nazývajú manuálna terapia.

Nie ste fyzioterapeut ani osobný tréner, rovnako ako oni však pomáhate ľuďom cítiť sa lepšie vo svojom tele. V čom spočíva vaša cesta?

Robím takzvanú manuálnu terapiu. Väčšinu času, čo strávim s klientom, sa venujem nejakým manuálnym technikám – rolfingu, fasciálnej či viscerálnej terapii – a zároveň ho učím, ako inak možno telo obsluhovať.

Náplň vašich techník si ešte vysvetlíme. Najskôr sa úplne všeobecne spýtam – v čom sa odlišujete od fyzioterapeuta?

S klientmi obvykle necvičím – ak sa teda na tom vyslovene nedohodneme – okrem manuálnej terapie sa venujem najmä držaniu tela, uvedomovaniu si seba v priestore a podobným záležitostiam. Špecializujem sa najmä na fascie a všetko, čo s nimi súvisí. Hoci aj v rámci fyzioterapie už existuje široká škála špecializácií. Niekto sa viac zameriava na kosti, niekto rovnako ako ja na fascie...

Čo k vám ľudí obvykle privádza?

Väčšinou sú to zdravotné ťažkosti typu bolesť kĺbov alebo problémy pri určitom pohybe, no často sa potom dostávame aj k tráviacim ťažkostiam, zhoršenému dýchaniu, či spomínanému držaniu tela. Čiže na jednej strane riešim interné dysfunkcie, v rámci ktorých sa môžem pozrieť na to, prečo má človek malú kapacitu pľúc a ťažko sa mu dýcha, prečo máva bolesti hlavy, menštruačné bolesti, prečo sa mu spomalilo trávenie...

Druhou kapitolou sú kĺbové alebo pohybové problémy: človek nevie urobiť určitý pohyb, alebo ho po hodine a pol šoférovania bolí noha. Riešim aj migrény, červené oči, prehĺtanie, točenie hlavy či napríklad tinitus. Ak vznikol v dôsledku silného hluku, neviem s tým až tak veľa urobiť. Niekedy však vie vzniknúť aj preťažením, čo môže negatívne ovplyvniť stredné ucho. Príkladom je jednostranné zaťaženie dominantnej ruky, ktoré časom môže vytvoriť kompenzáciu až na hlavu, čo mi môže vyvolať práve tinitus.

image

Keď vám bolesť chrbta vháňa slzy do očí. Ako riešiť zacviknuté nervy

Špecializujete sa na fascie, vysvetlime si teda, čo to presne je.

Spojivové tkanivo. V podstate ide o blanu, ktorá pokrýva každý jeden sval a orgán v tele – na základe toho fascie rozdeľujeme na povrchové a hlboké. Aký problém potrebujem riešiť, s takou fasciou pracujem. Pri tých povrchových môžem ovplyvniť napríklad lymfatický systém, pri hlbokých zas pohybové a interné dysfunkcie. Keďže sú fascie kontinuálne prepojené, problémy s trávením alebo krížami môžu pokojne súvisieť s nohou.

Problém v jednej oblasti bezprostredne ovplyvní ďalšiu?

Keď človek robí akýkoľvek pohyb, fascie sa na to adaptujú, v dôsledku čoho sa v tele vytvárajú isté energetické silové línie. Keď nejakú časť tela preťažujeme, fascia sa „zlepí“, v dôsledku čoho môže obmedziť sval, nerv či cievu. Nervy, ktorý fasciami prechádzajú, sa zas môžu zatiahnuť, čo môže znižiť citlivosť v istej časti tela. Mne sa napríklad po zlomení zápästia znížila z tohto dôvodu citlivosť v rukách. Odborne sa toto zlepenie nazýva denzifikát.

Okrem spomínaného preťaženia to môžu spôsobiť rôzne ochorenia, operácie, opuchy, či pád – čiže čokoľvek, čo je sprevádzané zápalom. Alebo aj znehybnenie. Keď má človek napríklad mesiac ruku v sadre, stopercentne na tom mieste vzniknú denzifikáty. A v ich dôsledku sa može postupne vytvoriť určitá kompenzačná dráha: ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-05-20 13:10:36 - Feat.: 0 - Title: Masáž každý týždeň je priveľa. Na čo si dať pozor, aby sme si namiesto úľavy neublížili?​ 02 - Modified: 2024-03-31 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď vám bolesť chrbta vháňa slzy do očí. Ako riešiť zacviknuté nervy 03 - Modified: 2024-01-26 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď nás zrádzajú končatiny. Ako si zachrániť kosti a kĺby 04 - Modified: 2023-12-29 23:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ako si prestať ničiť kĺby a chrbticu. Prinášame manuál na udržateľné sedenie, pohyb i liečbu 05 - Modified: 2023-08-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fyzioterapeut: Každý orgán "visí" nejakým spôsobom na chrbtici, hrubé črevo zas reaguje na smútok 06 - Modified: 2023-08-18 13:38:28 - Feat.: 0 - Title: Tajný tip na uvoľnenie boľavého chrbta. Na pretiahnutie stačí „zásuvka“ a tlak ruky do boku
01 - Modified: 2024-09-04 12:28:50 - Feat.: - Title: Rozkopávať dvere v ordinácii nie je cesta! Prezidentka Asociácie na ochranu práv pacienta Mária Lévyová o tom, ako efektívne riešiť problémy pacientov 02 - Modified: 2024-09-03 12:00:00 - Feat.: - Title: Zvukový pôst zlepší váš život: Potešte zdravie vďaka tichu, ktoré potrebujete viac než by ste si mysleli 03 - Modified: 2024-09-01 08:05:00 - Feat.: - Title: Drastické dejiny medicíny: O boľavé zuby sa starali kováči, chirurgické úkony boli doménou holičov 04 - Modified: 2024-08-31 07:00:00 - Feat.: - Title: Dezodorant nie len na kruhy od potu: Zachráni vás pred štípancami a redukuje akné 05 - Modified: 2024-08-27 13:28:51 - Feat.: - Title: Prípady letného covidu stúpajú. Čo môžeme čakať na jeseň?
menuLevel = 2, menuRoute = science/medicina, menuAlias = medicina, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
04. september 2024 14:39