Pozri si, ako to vyzerá v najšpinavšej práci na svete.Twitter/nypost/
StoryEditor

Ako vyzerá najšpinavšia práca na svete? Potápači pracujú v kanalizáciách v otrasných podmienkach

Michal Čiernik02.01.2024., 09:00h

Nový seriál na Discovery ti priblíži pracovnú náplň potápačov v kanalizáciách. V jednom z najšpinavších zamestnaní hrozí nebezpečenstvo na každom kroku.

Lajkuj Brainee.sk na

Seriál skúma rôzne kanalizačné systémy a predstavuje odvážnych pracovníkov, ktorí vykonávajú činnosť, ktorú si niekto nevie ani predstaviť. „Pri kopaní diery pre podvodný kábel som bol pochovaný za živa. Steny sa na mňa zrútili, takže zakaždým, keď som sa nadýchol, blato ma ešte viac zovrelo. Musíte ovládať svoje dýchanie, zostať pokojný a veriť chlapom, ktorých máte pri sebe,“ povedal 35 ročný potápač Don Gann.

Gann, otec troch detí, je komerčný potápač, ktorý sa špecializuje na zváranie, prácu s drevom a opravu kanalizácií. Cestoval dolu do prielezov a brodil sa v bahne pod všetkými štvrťami New Yorku.

„Veľa ľudí si myslí, že môžeme plávať ako ryba,“ povedal. „Je ale veľmi ťažké pohybovať sa prúdom, keď nevidíte, čo robíte. Spoliehate sa na svojich 10 očí, čo sú vaše prsty,“ povedal Don. „Takže v podstate všetky špinavé a nechutné veci, ktorých sa ľudia nechcú dotknúť, nám prejdu pomedzi prsty, aby sme pochopili, čo robíme.“ dodal.

V premiére seriálu má Gann na sebe gumený oblek za 3-tisíc dolárov, ktorý ho chráni pred toxickými chemikáliami a odpadom, a 36-kilovú prilbu. „Akonáhle pripevníte oblek k prilbe, vaša mobilita dosť klesne. Je ťažké sa toho zbaviť sám,“ priznal Gann.

image

Stručná história života najchudobnejších ľudí. Trest smrti, predaj detí za dva doláre či chudobince plné násilia

„Veľa ľudí v tomto odvetví nevydrží, pretože trpia klaustrofóbiou. Šachta je malá, rebríky sú v havarijnom stave alebo sú zničené. Zvyčajne je tam dole silný prúd, takže sa nemôžete dobre postaviť alebo sa pohybovať. Nebezpečenstvo na vás čaká pri každom kroku. Elektrický šok, množstvo chorôb súvisiacich s potápaním. Mohli by ste prísť o končatinu. Mohli by ste prísť o život,“ Opisuje potápač.

image

Vieš, kde v skutočnosti končí darované oblečenie? Riešenie jednej katastrofy môže spôsobiť ďalšiu

Seriál Sewer Divers by mal slúžiť aj ako osveta pre ľudí. Pretože takmer nikto nevie o tomto povolaní, aj keď je extrémne dôležité a radikálne ovplyvňuje bežný život.

„Ľudia si našu prácu nevážia, kričia po nás a hádžu odpadky. Vidia len uzavretú cestu a chlapov stojacich nad kanalizáciou,“ sťažoval sa Gann. „Medzitým je pod povrchom chlapík, ktorý sa stará o to, aby ste mohli ísť po práci domov, spláchnuť si záchod bez otázky: Kam to vlastne ide?“

image

Skúmali starú kanalizáciu, objavili kúsky jedál a zvieracie kosti. Nálezy naznačujú, ako sa mohlo žiť v starovekom Ríme

Televízny seriál Sewer Divers bude mať premiéru 1. januára na Discovery Channel.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 01:36