Ponorka Titan.Oceangate Expeditions/Via Reuters
StoryEditor

Posledné slová posádky implodovaného Titanu. Naznačujú, že v tom čase vôbec netušili, že budú o pár sekúnd mŕtvi

iDnes.cz17.09.2024., 11:07h

Americká pobrežná stráž zverejnila poslednú komunikáciu podporného personálu materskej ponorky, ktorá sa minulý rok rozpadla na ceste k vraku Titanicu. Všetkých päť ľudí na palube zahynulo.

Lajkuj Brainee.sk na

Z komunikácie vyplýva, že posádka tesne pred haváriou verila, že je všetko v poriadku. Americké úrady budú vypočúvať svedkov incidentu, aby zistili, či mohol byť spáchaný trestný čin.

Úrady teraz v rámci vypočúvania, ktoré bude trvať dva týždne, sprístupnili komunikáciu medzi ponorkou a personálom výskumnej a expedičnej lode MV Polar Prince. Na ňom sa ponorka plavila z kanadskej provincie Newfoundland a Labrador k vraku vzdialenému približne 611 kilometrov.

Na otázku, či je loď viditeľná na radare ponorky, posádka odpovedala "všetko v poriadku". Ponorka však na ďalšie opakované otázky MV Polar Prince nereagovala.

image

Spoluzakladateľ OceanGate chce poslať ľudí na Venušu. Jeho ponorka však pred rokom nezvládla ani plavbu k Titanicu

Pobrežná stráž USA začala vyšetrovanie v americkom štáte Južná Karolína a predvolala 24 svedkov. Medzi nimi je desať bývalých zamestnancov spoločnosti OceanGate Expeditions, ktorá prevádzkovala turistickú ponorku.

Cieľom vypočutia je "odhaliť fakty a vypracovať odporúčania na zabránenie podobným tragédiám v budúcnosti", uviedla pobrežná stráž.

Expedícia vyplávala z kanadských brehov 16. júna minulého roka. Posádku ponorky tvorili šéf OceanGate Expeditions Stockton Rush, britský dobrodruh a podnikateľ Hamish Harding, francúzsky expert na Titanic Paul-Henri Nargeolet a britský podnikateľ s pakistanskými koreňmi Shahzada Dawood a jeho syn Suleman.

Ponorka sa 18. júna prestala hlásiť lodnému personálu a hneď potom sa začala pátracia operácia. Pobrežná stráž objavila vrak ponorky 22. júna vo vzdialenosti približne 490 metrov od prednej časti Titanicu, ktorý od svojho potopenia v roku 1912 spočíva na morskom dne v hĺbke približne 3 800 metrov.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. september 2024 11:14