Prieskumný ponor až k samotnému pekelnému portálu.X/Northyorkersca/
StoryEditor

Prieskumný ponor k pekelnému portálu. Oznámil ho spoluzakladateľ OceanGate len rok po tragickej nehode pri vraku Titanicu

Michal Čiernik29.06.2024., 11:30h

Spoluzakladateľ spoločnosti OceanGate, ktorá minulý rok uskutočnila tragickú exkurziu k Titanicu, sa chystá vydať na novú cestu do „pekelného portálu“ na Bahamách.

Lajkuj Brainee.sk na

Guillermo Söhnlein zo svojou vlastnou firmou Blue Marble nedávno oznámil, že plánuje odhaliť neprebádané hlbiny Dean’s Blue Hole. Najsmrteľnejšej a zároveň druhej najhlbšej podmorskej jaskyne na svete.

Hoci potápači túto podmorskú dieru nazývanú aj „Pekelný portál“ alebo „Zafírová priepasť“, často ju využívajú pri zdolávaní potápačských rekordov. Na samé dno sa bez špeciálneho vybavenia nikto živý ešte nedostal.

image

Spoluzakladateľ OceanGate chce poslať ľudí na Venušu. Jeho ponorka však pred rokom nezvládla ani plavbu k Titanicu

Najhlbšie sa bez kyslíkovej bomby dostal Herbert Nitsch v roku 2010, keď sa potopil do hĺbky 142 metrov spolu s pridaným závažím, čím vytvoril v tejto disciplíne nový svetový rekord.

Na dno v hĺbke 202 metrov sa okrem toho so špeciálnym vybavením po prvýkrát pozrel Jim King v roku 1992. Táto podmorská diera má však množstvo nepreskúmaných a tajomných podmorských jaskýň a tunelov. Tie chce objaviť práve spoločnosť Blue Marble, založená bývalým spoluzakladateľom OceanGate, ktorá pred rokom zabila päť ľudí pri ponore k vraku Titanicu.

Spoločnosť Blue Marble Exploration nepotvrdila, kedy sa expedícia uskutoční, ale oznámenie prichádza uprostred výročia tragédie ponorky Titan. Söhnlein preskúma dieru s vedcom Kennym Broadom a bývalým astronautom NASA Scottom Parazynskim.

Smrteľná pasca

Broad sa predtým v roku 2015 pokúsil preskúmať dieru sám a takmer kvôli tomu prišiel o život – bolo to však počas voľného ponoru. O tejto podmorskej jaskyni je totiž známe, že v nej zomrelo najviac potápačov ako hocikde inde na svete. Podľa Daily Mail v nej v posledných rokoch zomrelo po ponorení do diery 130 až 200 ľudí.

image

Geológovia sa domnievajú, že pozdĺž stien hlavnej komory môžu byť otvory, ktoré spájajú Dean‘s s Atlantickým oceánom.

X/Ton_engwirda/

Geológovia sa domnievajú, že pozdĺž stien hlavnej komory môžu byť otvory, ktoré spájajú Dean‘s s Atlantickým oceánom. Tie môžu potenciálne spôsobiť nepredvídané prúdy a tepelné vrstvy, ktoré vytvárajú tak zradné a nebezpečné prostredie pre potápačov.

Priepasť je unikátna diera v tvare vázy s úzkym otvorom na povrchu, ktorý vedie do širšej jaskyne pod ňou, čo ju robí nebezpečnejšou, pretože tím bude pracovať v úplnej tme a spoločnosť uviedla, že bude musieť „očakávať neočakávané“.

„Jeho ekologická rozmanitosť, významné geologické útvary a do značnej miery neprebádané hĺbky robia z Dean‘s Blue Hole ideálne miesto pre vedecké objavy a technologický pokrok,“ uviedla spoločnosť na svojej stránke.

​Dean‘s Blue Hole sa nachádza na extrémne odľahlom mieste pri pobreží Clarence Town na južnom konci Long Islandu na Bahamách.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. júl 2024 18:53