Spoluzakladateľ OceanGate chce poslať ľudí na Venušu.Brianee/Canva, X/Pop Base/
StoryEditor

Spoluzakladateľ OceanGate chce poslať ľudí na Venušu. Jeho ponorka však pred rokom nezvládla ani plavbu k Titanicu

Michal Čiernik24.06.2024., 12:00h

Guillermo Söhnlein, spoluzakladateľ firmy, ktorej neslávne známa ponorka Titan zabila päť ľudí pri plavbe k Titanicu, plánuje posielať ľudí na Venušu.

Lajkuj Brainee.sk na

Guillermo Söhnlein založil OceanGate v roku 2009 so Stocktonom Rushom, ktorý spolu s ďalšími štyrmi cestujúcimi zomrel pri tragickej nehode ponorky Titan počas ponoru k vraku Titanicu.

Avšak aj napriek tomuto incidentu medzinárodných rozmerov Söhnlein buduje „komunitu“ nadšencov Venuše, s ktorými plánuje na Venuši založiť ľudské kolónie.

image

Nepoučia sa? Ďalší miliardár sa chystá preskúmať vrak Titanicu. Takto vyzerá ponorka, ktorá ho tam zavezie

„Zabudnite na OceanGate. Zabudnite na Titan. Zabudnite na Stocktona. Ľudstvo by mohlo byť na pokraji veľkého prielomu, ktorý musíme využiť,“ povedal v staršom rozhovore pre Business Insider Söhnlein, ktorý z OceanGate odišiel pred desiatimi rokmi.

V minuloročnom rozhovore pre Times Radio Söhnlein povedal, že bol zapojený do „prvých fáz“ vývojového programu, ktorý navrhol predchodcu ponorky Titanu, ale nie samotného Titanu. Napriek tomu jeho spojitosť s touto spoločnosťou na neho hádže veľmi nedôverčivé svetlo.

So svojim ambicióznym nápadom prišiel už v roku 2020, kedy založil nadáciu Humans2Venus s cieľom vytvoriť „najväčšiu globálnu komunitu všeobecných a profesionálnych nadšencov Venuše“.  V januári 2024 založil podľa Daily Mail rodák z Argentíny aj spoločnosť Space Bridge Partners, ktorá spája komerčných investorov s misiami na prieskum vesmíru. 

A napriek tomu, že ľudia ešte ani nevytvorili funkčnú základňu na Mesiaci, Söhnlein zostáva optimistom, a kolóniu na Venuši plánuje už do rok 2050. A prvé stanice s posádkou by na planéte mohli byť dokonca ešte pred rokom 2040. 

Lepšia ako Mars

S povrchovými teplotami dostatočne horúcimi na roztopenie olova a atmosférou plnou mrakov kyseliny sírovej väčšina vedcov tvrdí, že Venuša je úplne neobývateľná. Söhnlein však neplánuje postaviť kolónie na povrchu, ale vznášajúce sa mestá asi 50 kilometrov v jedovatej atmosfére planéty.

V tejto výške je sila gravitácie ekvivalentná 98 percentám Zeme, čo je podľa Söhnleina nevyhnutné na prežitie ľudskej kolónie. Navyše, tlak vzduchu v tejto výške je ekvivalentný tlaku na zemskom povrchu a teploty sa držia na relatívne prijateľných 30 až 50 stupňov Celzia.

A čo sa týka mrakov kyseliny sírovej, hovorí, že tieto možno prekonať dýchacími prístrojmi a kyselinovzdornými materiálmi.

Vo svojom blogu Humans2Venus v apríli uviedol, že Venuša je pre ľudí lepšia vyhliadka ako Mars, na ktorý sa zameriava NASA a SpaceX Elona Muska. „Skutočnosť je taká, že Venuša je oveľa bližšie k Zemi a má oveľa podobnejšiu obežnú dráhu, čo ju robí oveľa dostupnejšou ako Mars. Kolonizácia Venuše by obsahovala nižšie náklady, častejšie letové okná, kratšie časy prechodu a vyššiu bezpečnosť,“ dodal.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. jún 2024 18:11