vedci potvrdili, že dĺžka dní na Zemi sa predlžuje.Brainee/Canva/
StoryEditor

Zdá sa ti, že sa dni extrémne vlečú? Nemusí to byť len pocit, potvrdili to aj vedci. Môže za to zemské jadro

Michal Čiernik15.06.2024., 13:00h

Všimol si si, že v práci či v škole ubieha čas o čosi pomalšie? Podľa vedcov za tým nemusia byť len nudné prednášky či siahodlhé meetingy. Zistili totiž, že dni sa skutočne predlžujú.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa tímu z University of Southern California môžu zmeny vo vnútornom jadre Zeme predlžovať dĺžku dní.

Pri pohľade na údaje o zemetraseniach zistili, že vnútorné jadro sa začalo spomaľovať okolo roku 2010 a teraz sa pohybuje dozadu, čím jemne ovplyvňuje rotáciu Zeme vo vesmíre. 

image

Klimatická kríza zmení fungovanie planéty. V týchto podmienkach ľudstvo nemá šancu prežiť

Nečakaj však, že si budeš užívať niekoľko hodín počas dňa naviac. Zmenu v čase si podľa vedcov možno všimnúť len veľmi ťažko.  

Jadro planéty

Zem sa skladá zo štyroch hlavných vrstiev: kôra, plášť, vonkajšie jadro a vnútorné jadro. V samom strede planéty, 4 800 kilometrov pod našimi nohami je vnútorné jadro – žeravá guľa z pevného železa a niklu o veľkosti Mesiaca.

Keďže okolité vonkajšie jadro je úplne tekuté, táto hustá kovová guľa sa môže voľne otáčať vplyvom magnetického poľa Zeme a gravitačného vplyvu vonkajších vrstiev. 

Mnoho vedcov roky verilo, že sa vnútorné jadro sa točí rýchlejšie ako zvyšok planéty. Profesor John Vidale, vedec z University of Southern California, však v novej štúdii hovorí, že jadro sa teraz spomalilo a dokonca začalo sa pohybovať dozadu.

Bez akéhokoľvek spôsobu priameho pozorovania vnútorného jadra Zeme sa výskumníci spoliehali na údaje zozbierané zo seizmických udalostí. Okrem 121 prírodných udalostí zaznamenaných v okolí Južných Sandwichových ostrovov výskumníci použili aj ľudskú aktivitu, ako napríklad sovietske jadrové testy v rokoch 1971 až 1974.

Keďže seizmické udalosti vysielajú cez Zem rázové vlny, stav a umiestnenie každej z vrstiev jemne zmení tvar vlny, ktorú vedci zaznamenajú. Následne zo získaných odchýlok zo seizmografov boli vedci schopný zistiť čas, kedy sa jadro Zeme spomalilo a začalo sa točiť opačným smerom.

Toto spomalenie by mohlo byť spôsobené vírením tekutého železného jadra, ktoré generuje magnetické pole Zeme, ako aj gravitačnými ťahmi z nezvyčajne hustých oblastí v plášti. 

Zatiaľ čo účinky, ktoré to bude mať, je takmer nemožné predvídať, profesor Vidale hovorí, že by to mohlo zmeniť dĺžku dňa o veľmi malú čiastku. „Je veľmi ťažké si to všimnúť, ide rádovo len o tisíciny sekundy,“ dodal.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. júl 2024 15:17