Planéta ZemShutterstock/thx4stock
StoryEditor

Topiaci sa polárny ľad spomaľuje rotáciu Zeme. Môže mať následky na samotné meranie času

Miroslav Kamody29.03.2024., 13:30h

Ľudstvu sa vlastným pričinením podarilo ovplyvniť niečo, čo malo zostať plne v réžii našej planéty. A prináša to len ďalšie problémy.

Lajkuj Brainee.sk na

Globálne otepľovanie mierne spomalilo rotáciu Zeme, čo môže ovplyvniť spôsob merania času, informuje portál NBCNews. Štúdia zverejnená pred niekoľkými dňami zistila, že topenie polárneho ľadu, zrýchľujúci sa trend poháňaný predovšetkým klimatickými zmenami spôsobenými človekom, spôsobilo, že sa Zem otáča pomalšie, ako by sa mala

Autor štúdie Duncan Agnew, geofyzik zo Scripps Institution of Oceanography na Kalifornskej univerzite v San Diegu, uviedol, že ako sa ľad na póloch topí, smeruje tam, kde sa sústreďuje hmota Zeme. A táto zmena zasa ovplyvňuje uhlovú rýchlosť planéty.

Agnew prirovnal dynamiku ku krasokorčuliarke, ktorá sa krúti na ľade: „Ak máte korčuliarku, ktorá sa začne točiť, ak spustí ruky alebo vytiahne nohy, spomalí,“ povedal. Ale ak sú ruky korčuliarky vtiahnuté dovnútra, bude sa krútiť rýchlejšie. Menej pevného ľadu na póloch teda znamená viac hmoty okolo rovníka – pásu Zeme.

image

Ľudia pracujúci v ropnom priemysle dávajú výpovede, nechcú sa podieľať na ničení Zeme. Climate quitting je čoraz aktuálnejší

Skokové sekundy

Ľad z miest ako Antarktída a Grónsko smeruje v podobe vody k rovníku. „Je to pôsobivé, dokonca aj pre mňa, urobili sme niečo, čo merateľne mení rýchlosť rotácie Zeme,“ povedal Agnew. „Dejú sa veci, ktoré sú bezprecedentné.“

Jeho štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Nature, naznačuje, že klimatické zmeny zohrávajú dostatočne významnú úlohu v rotácii Zeme, aby pôsobili proti opačnému trendu. Kvôli kombinácii faktorov sa Zem v posledných desaťročiach začala točiť rýchlejšie, čo je dočasný trend, ktorý podnietil vedcov po prvý raz zvážiť odčítanie jedinej „zápornej skokovej sekundy“ od hodín na celom svete už v roku 2026. Polárny ľad oddialil túto možnosť asi o tri roky, tvrdí Agnew.

Ak sa časomeračské organizácie nakoniec rozhodnú pridať zápornú skokovú sekundu, úprava by mohla narušiť počítačové siete. Dôvod, prečo boli historicky potrebné úpravy v skokovej sekunde, je ten, že aj bez zmeny klímy sa denná rotácia Zeme v priebehu miliónov rokov spomalila, aj keď sa môže zdať konštantná.

image

Niekdajší najväčší ľadovec B-15a pri pobreží Antarktídy

National Science Foundation

Kratšie dni

Asi pred 70 miliónmi rokov boli dni kratšie a trvali približne 23,5 hodiny. To znamená, že kriedové dinosaury zažili planétu s 372 dňami v každom roku. Rotáciu planéty ovplyvňuje niekoľko kľúčových faktorov - trenie prílivu a odlivu oceánu, čiastočne spôsobené gravitačným ťahom Mesiaca, spomaľuje rotáciu Zeme.

Medzitým, od poslednej doby ľadovej, sa zemská kôra v niektorých regiónoch dvíha, ako reaguje na odstránenie hmotnosti ľadovcov. Tento efekt sa posúva tam, kde je rozložená hmota, a zrýchľuje rotáciu planéty. Oba tieto procesy sú pomerne konštantné a majú predvídateľné rýchlosti.

Ďalším faktorom je pohyb tekutiny vo vnútornom jadre Zeme. Výkyvy v ňom sú hlavným dôvodom, prečo sa planéta v posledných desaťročiach otáčala rýchlejšie, ako by sa inak očakávalo. Táto rýchlejšia rotácia viedla časomeračov k úvahe – prvýkrát od oficiálneho prijatia koordinovaného svetového času v 60. rokoch – či by mohlo mať zmysel odpočítať skokovú sekundu, aby sa vesmírny čas udržal v súlade s rotáciou Zeme.

image

Oceánske dno sa mení na obrovské svetové smetisko. Jedinečný ekosystém ničia mikroplasty, ale aj tony rádioaktívneho odpadu

Problémy pre všetky systémy

Topenie polárneho ľadu však pôsobí proti tomuto trendu a predišlo akémukoľvek rozhodovaciemu bodu o tom, či pridať zápornú skokovú sekundu. Podľa odhadov túto možnosť odložila z roku 2026 na rok 2029 – ak sa udrží súčasné tempo rotácie Zeme. Ako sa zmeny klímy zintenzívňujú, výskumníci očakávajú, že topenie ľadu bude mať ešte hlbší vplyv na to, ako sa planéta točí. 

Potreba časomeračov prispôsobovať svetový čas tak, aby zostal v súlade s rotáciou Zeme, nie je novým javom. Historicky to však zahŕňalo pridanie prestupných sekúnd k bežnému štandardu hodín, keď spomalenie rotácie Zeme spôsobuje, že astronomický čas zaostáva za atómovým časom (ktorý sa meria vibráciou atómov v atómových hodinách).

Pridávanie alebo uberanie prestupných sekúnd je bolestivé, pretože majú potenciál narušiť satelitné, finančné a energetické prenosové systémy, ktoré sa spoliehajú na extrémne presné načasovanie. Z tohto dôvodu globálni časomerači v roku 2022 odhlasovali, aby sa do roku 2035 zrušili skokové sekundy pridávania a odčítavania a aby sa vesmírny čas odklonil od tempa rotácie Zeme.

image

Takto vyzeral ľadovec Thwaites v roku 2014.

Nasa

Môžeme za to my

Bez ohľadu na to, či sa hodiny menia, predstava, že topiaci sa polárny ľad ovplyvňuje rotáciu Zeme, hovorí o tom, aký závažný problém sa stal. Výskum už opísal hlboký vplyv, ktorý bude mať strata ľadu na pobrežné komunity. Vedci očakávajú, že stúpanie hladiny morí sa s otepľovaním podnebia zrýchli, čo je proces, ktorý bude pokračovať stovky rokov.

Minulý rok špičkoví polárni vedci v správe varovali, že časti kľúčových ľadovcových štítov by sa mohli zrútiť a že pobrežné komunity by sa mali pripraviť na zvýšenie hladiny mora o niekoľko metrov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 22:25