”Európske Maldivy” sa nachádzajú v Albánsku.Instagram/ksamil_albania/x/ancient Dardania/
StoryEditor

Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí

Viktória Revajová19.04.2024., 12:00h

Oslnivé pláže a krásna krajina bez davov ľudí a vysokých cien. Znie to ako sen? V menej známej turistickej destinácii, ktorá je považovaná za "Maledivy Európy", je to realita.

Lajkuj Brainee.sk na

Leto sa pomaly blíži a s ním aj dovolenková sezóna. Ak ešte stále nevieš, kde počas letných mesiacov zakotvíš, máme pre teba skvelý tip, ktorému sa poteší aj tvoja peňaženka.

Maledivy za minimum peňazí

Albánsko, ktoré je od od Grécka a Talianska vzdialené čo by si kameňom dohodil, sa rýchlo stáva jednou z najhorúcejších dovolenkových destinácií v Európe. Táto balkánska krajina s takmer tromi miliónmi obyvateľov je však stále relatívne nedotknutá. 

image

FOTO Šejkovia plánujú ďalší megalomanský projekt. V Saudskej Arábii má vyrásť prvý plávajúci zábavný park na svete

Albánska riviéra, ktorá sa nachádza na juhu krajiny, si získava priaznivcov najmä vďaka svojim oslnivým plážam, ktoré ľudia prirovnávajú k Maldivám. Za dovolenku v albánskej destinácii však zaplatíš násobne menej. Bonusom je, že letovisko nie je až také známe, vďaka čomu sa vyhneš preplneným plážam a davom ľudí.

Juh Albánska má stredomorské podnebie s teplými letami a studenými daždivými zimami. Najlepší čas na návštevu je v letných mesiacoch, od júna do septembra, kedy teploty dosahujú maximá 30 stupňov Celzia a voda je ideálna na kúpanie.

Nedotknuté pláže

Najväčšími klenotmi Albánskej riviéry sú letoviská Ksamil a Lukova. Zatiaľ čo Ksamil láka na svoje oslnivé pláže s priezračným a do tyrkysova sfarbeným morom čoraz viac návštevníkov, Lukova ostáva neprebádaným miestom. To z nej robí ideálnu destináciu pre turistov, ktorí sa chcú vyhnúť davom ľudí.

Malé pobrežné mestečko Lukova má len približne 3-tisíc obyvateľov. Nachádza sa na vyvýšenom mieste, vďaka čomu poskytuje nádherný výhľad na pláže a Iónske more. Jeho okolie spestrujú olivové a pomarančové plantáže. 

image

Grécko spúšťa bezplatné dovolenky. Pozri sa, či aj ty môžeš získať poukaz vo výške až 500 eur

Mestečko je vzdialené krátku jazdu loďou od gréckeho ostrova Korfu a necelú hodinu jazdy od južného Modrého oka, krásneho horského prameňa, ktorý je jednou z top atrakcií Albánska. 

Ak chceš čo najviac ušetriť, ideálnym obdobím na dovolenku v tejto destinácii je máj. V tomto čase zaplatíš za noc v trojhviezdičkovom hoteli približne 25 eur. Uprostred dovolenkovej sezóny ťa však už môže ubytovanie vyjsť dvojnásobne drahšie.

Ako sa do Lukovy dostať

Hlavnou otázkou ostáva, ako sa do destinácie dopraviť. Z viedenského letiska môžeš letieť do hlavného mesta Albánska Tirany, odkiaľ sa následne môžeš do Lukovy prepraviť autobusom.

Cena leteniek je, podobne ako v prípade ubytovania, priaznivejšia v máji. Letenka so spiatočnou cestou ťa v tomto období vyjde na približne 60 eur. Ceny sa počas hlavnej dovolenkovej sezóny líšia, no môžu sa vyšplhať aj na 150 eur.

Ďalšou alternatívou je letieť z Bratislavy na grécky ostrov Korfu, odkiaľ sa trajektom môžeš premiestniť do albánskeho prístavného mesta Sarandy, ktoré je od Lukovy vzdialené 25 minút autom. Tento pôsob je však komplikovanejší a násobne drahší, preto ho príliš neodporúčame.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 12:49