Planéta ZemUnsplash
StoryEditor

Pre toto by niektorí slovenskí politici mali letieť do vesmíru. Astronauti opísali, čo cítili, keď sa pozreli na našu planétu

Miroslav Kamody09.07.2024., 12:30h

Astronauti opísali, čo cítili pri pohľade na našu planétu. A tento pocit by mali rozhodne zažiť aj mnohí slovenskí politici - a nemáme na mysli potvrdenie, že je guľatá.

Lajkuj Brainee.sk na

Luxus vidieť planétu Zem z vesmíru je niečo, čo za celý život zažije len veľmi málo z nás, pokiaľ samozrejme nie si miliardár. Ako píše portál Unilad, hoci máme množstvo fotografií a videí z našej domovskej planéty ľahko dostupných na pár klikov, vidieť ju v celej kráse na vlastnej oči je jedinečný zážitok.

V skutočnosti je pomerne zvláštne predstaviť si, že sa vôbec nenachádzaš na Zemi. Ukázalo sa ale, že to vlastne vôbec nie je až taká nezvyčajná myšlienka - mnohí astronauti totiž po pobyte vo vesmíre hlásili, že pri pohľade na svoj domov z okna vesmírnej lode zažili „vytriezvenie“.

image

Vedec prišiel so zvláštnym nápadom. Namaľovanie dvoch percent povrchu Zeme bielou farbou zastaví globálne otepľovanie, tvrdí

Prehľadový efekt

Tento jav, ktorý sa často označuje ako „prehľadový efekt“, bol opísaný ako „neočakávaná a ohromujúca emócia“, ktorú astronauti zažívajú počas cestovania vesmírom. Mnohí sa dokonca vrátili na Zem s novoobjaveným pocitom uznania krásy a vzácnosti planéty. A teraz nemáme na mysli potvrdenie faktu, že naša planéta je guľatá.

V rozhovore pre The Big Think astronaut Ron Garan vysvetľoval svoje skúsenosti s prehľadovým efektom z prvej ruky a povedal, že keď videl Zem z vesmíru, uvedomil si, ako sú všetci prepojení a ako by sa problémy ako globálne otepľovanie, odlesňovanie, strata biodiverzity mali vnímať ako „planetárne“ problémy.

Garan ďalej vysvetlil, že verí, že spoločnosť ako kolektív potrebuje zmeniť spôsob myslenia, aby pokračovala v našom „evolučnom procese“. „Z hľadiska vesmíru je zrejmé, že žijeme v klamstve. Musíme prejsť od myslenia ekonomika-spoločnosť-planéta k mysleniu planéta-spoločnosť-ekonomika,“ povedal.

image

Planéta Zem z vesmíru

Unsplash/actionvance

„Je tu táto žiarovka, ktorá sa rozsvieti, keď si uvedomíme, akí sme prepojení a vzájomne závislí.“ Garan pri porovnaní tejto skúsenosti s alegóriou Platónovej jaskyne povedal, že ľudstvo musí nájsť spôsob, ako „opustiť jaskyňu“ a zmeniť našu perspektívu.

„Nebudeme mať mier na Zemi, kým neuznáme základný fakt vzájomne prepojenej štruktúry celej reality,“ dodal. Každý, kto považuje jeho komentáre za idealistické, by si mal všimnúť, že Garan nie je jedinou osobou, ktorá hovorila o podobných skúsenostiach s prehľadovým efektom.

Podobne to videli aj ostatní

Podobne na tom boli aj iní astronauti. Člen posádky Apolla 11 Michael Collins spomínal, aké prekvapivé bolo vidieť, ako sa Zem javí taká „krehká“ a „malá“, zatiaľ čo Edgar Mitchell z Apolla 14 povedal, že táto skúsenosť mu dala „výbuch vedomia“.

image

FOTO Lego predstavilo kocky vyrobené z meteoritového prachu. Pozrieť si ich môžeš aj na vlastné oči

Tieto javy dokonca zažil William Shatner zo Star Treku na suborbitálnom vesmírnom lete, pričom herec povedal: „Kontrast medzi krutým chladom vesmíru a teplou starostlivosťou o Zem dole ma napĺňal ohromným smútkom. Každý deň sme konfrontovaní s poznaním ďalšieho ničenia Zeme v našich rukách... vecami, ktoré sa vyvíjali päť miliárd rokov, a zrazu ich už nikdy neuvidíme kvôli zásahu ľudstva.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. september 2024 11:53