Vesmír očami talentovaného Slováka.X/Martin Vargic/
StoryEditor

Vesmír očami talentovaného Slováka. Takto podľa neho vyzerajú tisíce planét, na ktorých môže byť život

Michal Čiernik09.07.2024., 12:00h

Martin Vargic, vesmírny nadšenec, autor a grafik z Banskej Bystrice, vytvoril dva nové infografické plagáty, ktoré zobrazujú takmer 1600 exoplanét rôznych typov a veľkostí.

Lajkuj Brainee.sk na

Vargic sa zaujímal o astronómiu a vesmír odkedy si pamätá. Keď mal 10 rokov, pomocou rodinného teleskopu sa pozeral na mesačné krátery, mesiace Jupitera a fázy Venuše napriek tomu, že žil v oblastiach s množstvom svetelného znečistenia.

V roku 2015 hltal knihy o astronómii, kozmológii, vesmírnom výskume a fyzike a vytvoril prvé verzie toho, z čoho sa nakoniec stali tieto ambiciózne infografiky. V roku 2019, po troch rokoch práce, Vargic vydal vizuálnu knihu o vesmíre, astronómii a vesmírnom prieskume s názvom Vargic’s Curious Cosmic Compendium.

image

Zem nie je vôbec pripravená na stret s asteroidom. Aj keby sme o ňom vedeli 14 rokov dopredu, nepomohlo by nám to

Všetka táto práca viedla k týmto dvom novým infografickým plagátom exoplanét. Jeden s názvom Icy and Rocky Worlds tvorí takmer 900 známych ľadových či kamenných planét s potencionálnym životom. A druhý plagát, The Exoplanet Zoo, znázorňuje takmer 1100 exoplanét zoradených podľa množstva tepla, ktoré prijímajú od svojich hviezd.

„Dokončenie oboch infografík trvalo asi 6-7 mesiacov. Pracoval som na oboch súčasne, pričom som vytváral planétové textúry a vykresľoval planéty jednu po druhej,“ povedal Vargic pre Universe Today.

Čerpal s reálnych vesmírnych databáz 

Plagát The Exoplanet Zoo zobrazuje exoplanéty vo všetkých ich podivných a úžasných podobách. Od PSR-B1620-26b, najstaršej známej exoplanéty, až po WASP-12b, horúceho plynného obra, ktorý je tak blízko svojej hviezdy, až sa natiahol do tvaru vajca.

„Pomocou vedeckých modelov a aktuálnych informácií sa tento plagát pokúša umelecky zviditeľniť spolu viac ako 1100 známych exoplanét všetkých rôznych typov, ktoré sme doteraz objavili, usporiadaných podľa množstva tepla, ktoré prijímajú od svojich hviezd, a poskytuje pohľad na to, ako by mohli vyzerať,“ vysvetľuje Vargic na svojej webovej stránke.

image

Jeden s názvom Icy and Rocky Worlds tvorí takmer 900 známych ľadových či kamenných planét s potencionálnym životom.

X/Martin Vargic/

„Údaje pre obe infografiky exoplanét boli zhromaždené z troch verejných databáz exoplanét, The Extrasolar Planet Encyclopaedia, NASA Exoplanet Archive a ExoKyoto,“ vysvetlil 26 ročný rodák z Banskej Bystrice.

Farby plynný obrích exoplanét vychádzajú zo Sudarského stupnice. Zohľadňuje rôzne chemikálie a teploty planetárnych atmosfér. Vargic tiež použil ako zdroj existujúce ilustrácie týchto planét. Oba nádherné plagáty dokonca môžeš mať doma nad posteľou, cena jedného začína na 30 eurách. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 21:31