Zem nie je vôbec pripravená na náraz asteroidu.X/6ixbuzztv/
StoryEditor

Zem nie je vôbec pripravená na stret s asteroidom. Aj keby sme o ňom vedeli 14 rokov dopredu, nepomohlo by nám to

Michal Čiernik28.06.2024., 09:00h

NASA priznala, že sme nedostatočne pripravení na náraz asteroidu. A to aj napriek nedávnemu testu, kedy sme do vesmírnej skaly vrazili s loďou a odklonili sme ju.

Lajkuj Brainee.sk na

Národný úrad pre letectvo a vesmír spolu s americkou vládou zverejnili dokument, podľa ktorého sme extrémne zle pripravení na potencionálny náraz asteroidu.

Správa bola vytvorená ako súčasť piateho „cvičenia medziagentúrnej obrany planetárnej obrany“, čo je simulačné podujatie organizované NASA a vládou USA. Hoci v dohľadnej budúcnosti nie sú známe žiadne významné hrozby dopadu asteroidu, zhromaždenie, ktoré sa koná každé dva roky, hodnotí schopnosť špičkových odborníkov pripraviť sa na takúto katastrofu.

image

Spoluzakladateľ OceanGate chce poslať ľudí na Venušu. Jeho ponorka však pred rokom nezvládla ani plavbu k Titanicu

„Proces rozhodovania o vesmírnych misiách v scenári hrozby dopadu asteroidov zostáva nejasný. Proces nebol dostatočne definovaný v USA ani na medzinárodnej úrovni,“ uvádza sa konkrétne v správe.

Potenciálny náraz o 14 rokov

Počas cvičenia experti zvažovali potenciálne národné a globálne reakcie na hypotetický scenár, v ktorom by fiktívny asteroid mal 72-percentnú šancu, že zasiahne Zem približne za 14 rokov.

image

Správa bola vytvorená ako súčasť piateho „cvičenia medziagentúrnej obrany planetárnej obrany“, čo je simulačné podujatie organizované NASA a vládou USA. 

X/Sypuber/

„V počiatočných fázach simulácie museli vedci zvážiť mimoriadne náročný súbor okolností,“ povedal pre Daily Mail Lindley Johnson, emeritný dôstojník planetárnej obrany v ústredí NASA vo Washingtone. 

Náraz veľkého asteroidu je potenciálne jedinou prírodnou katastrofou, ktorú dokáže ľudstvo predpovedať roky dopredu a podniknúť tak potrebné obranné opatrenia. Žiaľ, pri simulácii sa zistilo, že procesy pri rozhodovaní a určovaní rizík sú nedostatočné.

Znepokojujúce je aj to, že plány manažmentu katastrof dopadu asteroidov nie sú podľa správy vôbec definované. Ďalšie zistenia okrem toho naznačujú, že včasná globálna koordinácia, vďaka ktorej si ľudia majú uvedomiť takéto vesmírne nebezpečenstvo, si vyžaduje oveľa väčšiu pozornosť, akej sme schopní dnes.  

Misia DART

Cvičenia, ako je toto, sú samozrejme dôležitou súčasťou prípravy na nepravdepodobnú udalosť dopadu vesmírnej skaly podobnej tej, ktorá vyhubila dinosaury. 

Podľa programu NASA Near-Earth Object Program zasiahne Zem v priemere každých päťtisíc rokov skala veľkosti futbalového ihriska a asteroid schopný zničiť celú civilizáciu každý milión rokov. 

NASA už dosiahla mimoriadne dôležitý míľnik s misiou DART, pomocou ktorej dokázali jednu vesmírnu skalu vychýliť. 

V septembri 2022 kozmická loď DART úmyselne narazila do Dimorphosu, asteroidu vzdialeného približne 100 miliónov kilometrov. Hoci tento asteroid nepredstavoval pre Zem žiadnu hrozbu, úspešná misia  dokázala, že takáto metóda by mohla ovplyvniť trajektóriu vesmírnej skaly – ak by bola takáto akcia potrebná. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. jún 2024 13:42