Čistenie zubov v sprcheBrainee x Canva
StoryEditor

Umývaš si zuby v sprche, aby si ušetril čas? Zubárka varuje pred vážnymi problémami, ktoré sa ti môžu vypomstiť

Miroslav Kamody05.10.2024., 09:00h

Čistenie zubov počas ranného sprchovania ti síce ušetrí čas, no môže spôsobiť hneď niekoľko vážnych problémov.

Lajkuj Brainee.sk na

Mnohí z nás sa počas rannej rutiny snažia ušetriť čas tým, že si jednoducho umyjú zuby počas sprchovania. Je to však dobrý nápad? Ako píše portál Joe, aj keď zubárka hovorí, že čistenie zubov v sprche nemusí byť pre naše zuby nevyhnutne zlé, môže mať negatívny vplyv na iné časti našich tiel.

Podľa zubárky Payal Bhalla totiž toto ranné „šetrenie času” vystavuje naše ústa baktériám, s ktorými by normálne neboli v kontakte.

image

VYSVETĽUJEME Prečo máme zuby múdrosti? Ich názov súvisí s vekom, dnes nám spôsobujú viac problémov ako úžitku

Pozor na baktérie

„Zdieľanie rovnakého zdroja vody na čistenie zubov a čistenie tela môže viesť k prenosu choroboplodných zárodkov z iných častí tela do úst. To by potom mohlo ohroziť váš imunitný systém a viesť k nežiaducemu ochoreniu,” vysvetlila táto lekárka a zároveň riaditeľka kliniky Quest Dental.

„Sprchová hlavica môže obsahovať baktérie, a keď si umývate zuby pod sprchovou hlavicou, môžete vystavovať svoju zubnú kefku týmto baktériám, čím sa opäť zvyšuje pravdepodobnosť ochorenia. Ak zdieľate sprchu s niekým iným, existuje riziko krížovej kontaminácie. Zdieľanie zubnej kefky alebo jej vystavenie baktériám niekoho iného môže viesť k šíreniu choroboplodných zárodkov.“

image

Čistenie zubov

Unsplash/Diana Polekhina

Bhalla tiež varovala, že voda zmiešaná s prebytočnou zubnou pastou môže vytvoriť klzkejší povrch na podlahe sprchy. Namiesto ušetreného času tak môžeš skončiť so zlomeninou alebo iným vážnym poranením na dlážke v kúpeľni.

Zničená kefka

No a aby toho nebolo málo, nielenže môže byť krížová kontaminácia medzi čistením zubov a umývaním tela v rovnakej vode zdraviu škodlivá, ale horúca voda môže poškodiť aj tvoju zubnú kefku. „Horúca voda v sprche môže spôsobiť zmäkčenie štetín vašej zubnej kefky, čo môže znížiť jej účinnosť pri čistení zubov,” vysvetlila odborníčka.

image

Čistiť si zuby pred alebo po raňajkách? Zubárka konečne priniesla definitívnu odpoveď, mnohí z nej nadšení nebudú

„Okrem toho odborníci v oblasti zubného lekárstva odporúčajú používať elektrickú zubnú kefku na dôkladnejšie čistenie, a hoci je väčšina elektrických zubných kefiek vodotesná, neodporúčala by som ich ponoriť pod vodu, pretože to môže poškodiť mechanizmus a štetiny,” dodala na záver.

ANKETA
Čistíš si zuby počas sprchovania?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
05. október 2024 09:02