Muž v posteliPexels/Andrea Piacquadio
StoryEditor

Veľká štúdia ,,overených trikov" na opicu. Ktorý recept skutočne funguje?

Petr ChalupaXman.cziDnes19.02.2022., 07:53h
Ženšen, probiotiká, extrakt z artičokov. Receptúr na potlačenie následkov nadmerného pitia alkoholu je plný internet.
Lajkuj Brainee.sk na

Preverila ich súhrnná štúdia, jej výsledky však pijanov nepotešia. Žiadny prostriedok nepresvedčil o tom, že funguje. Prevencia zostáva účinnejšia ako liečba, hovoria vedci.

Žalúdok na vode, treštiaca hlava, všeobecná slabosť a nevoľnosť, sucho v ústach, trasenie. A hocikedy pocit viny a ľútosti ako bonus. Pijanii celého sveta sa z následkov popíjania snažia vymaniť pomocou nespočetných receptov, niektorí stavia na zavináča, inde na kyslú kapustu, ale tiež na hruškový džús, ženšen. Tiež na kurkumín. Alebo na silný vývar.

Súhrnná štúdia

Štúdia vydaná v magazíne Addiction sa rozhodla celkom dvadsaťtri látok, ktoré majú povesť bojovníkov proti opici, preveriť. Znamenalo to prejsť celkom dvadsaťjeden klinických testov, zahŕňali takmer štyri stovky účastníkov a účastníčok.

„S ohľadom na trvajúce mediálne špekulácie o tom, aký prostriedok funguje a aký nie, sa zdá, že sa otázka účinnosti oných látok stretáva so značným verejným záujmom,“ vysvetľuje v tlačovej správe Emmert Roberts z Kin´s College London, prečo sa do štúdie testov jeho tím pustil. Netají však, že pre čitateľov nemá dobré správy.

Hruška Ovocie Unsplash/Amirul Islam

Nízka kvalita testov

Väčšina testov nepreukázala, že by tieto kôry mali preukázateľne akýkoľvek prínos ohľadom potláčania príznakov kocoviny, zhŕňa závery Robertsovho vyšetrovania server Gizmodo. Denník The Guardian dodáva, že potenciálne benefity naznačilo len sedem látok.

Najsilnejšími účinkami sa pritom chválil extrakt z klinčekov, dobrovoľníci, ktorí si ho dopriali, sa prihlásili k príznakom „opice“ na úrovni 19 percent zo sto oproti 42 percentám, ku ktorým sa priznali ich kolegovia s placebom. Prípravok s kyselinou tolfenámovou s protizápalovými účinkami dopomohol svojim užívateľom ku kocovinovým symptómom na úrovni 50 percent, kontrolná skupina s placebom ich na škále do sto percent ohodnotila 84 percentami.

Na treťom mieste sa umiestnila látka pyritinol, jej štúdia jej prisúdila príznaky na hladine 16 percent oproti 34 percentám dobrovoľníkov, ktorí sa museli uspokojiť s placebom. 

Štúdia však zdôrazňuje, že všetky prešetrované štúdie boli veľmi nízkej kvality, metodologicky nedôveryhodné a nepresné. Šestnásť štúdií obsahovalo vzorku obsahujúcu menej ako tridsať dobrovoľníkov, pokus s najnádejnejším klinčekovým extraktom dokonca iba šestnásť. Osem z pokusov sa uspokojilo výlučne s mužmi, ženy ignorovali.

Žiadna zo štúdií nezahŕňala ľudí starších ako šesťdesiatpäť rokov, pripomína magazín The Smithsonian. Pokusy sa tiež líšili ohľadom typu podávaného alkoholu a prípadnej konzumácie jedla. 

​Žiadne štúdie netestovali ten istý prostriedok, dodáva server News Medical. Prekvapivé je, že pri hľadaní pokusov Robertsov tím nenarazil na prácu, ktorá by skúmala efekty práškov, ku ktorým sa pri opici často upíname, aspirínu a paracetamolu.

Prípravky na „opicu“ sú málo prebádané

Hlavným zistením inventúry, o ktorú sa aktuálna štúdia postarala, je teda fakt, že tieto receptúry a prípravky na „opicu“ veda nikdy poriadne neprebádala. „Prostriedky na stavy po alkoholických záťahoch prešetruje obmedzené množstvo výskumných štúdií zlej kvality,“ hovorí Roberts. David Nutt z Imperial College London súhlasí: „Alkoholická opica je pravdepodobne najmenej preskúmaným poškodením zdravia.“

Najistejšou metódou, ako sa opicou netrápiť, tak podľa Robertsa zostáva dať alkoholu zbohom alebo ho aspoň konzumovať primerane. Tým, ktorí sa chystajú popíjať viac, odporúča dbať na hydratáciu, hoci to zaručená cesta, ako sa opici vyhnúť, nie je. Guardianu však vyzradil, že osobne si, napriek nelichotivej úrovni štúdie, zakúpil fľašu klinčekového extraktu.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. júl 2024 18:34