Bratia na seba narazili len náhodouPrime Video
StoryEditor

VIDEO Identické trojčatá od seba oddelili hneď po pôrode. Až ako tínedžeri zistili, že sú súčasťou zvráteného experimentu

Miroslav Kamody08.08.2024., 10:00h

Nebyť náhody, nikdy by sa nestretli. Prečo sa však jeden doktor rozhodol urobiť si z nich životný experiment?

Lajkuj Brainee.sk na

Život píše tie najneuveriteľnejšie príbehy. Svoje by o tom vedeli povedať aj identické trojčatá, ktoré po narodení oddelili a vychovávali ich rodiny samostatne bez toho, aby boli oboznámení o existencii súrodencov. Ako píše portál Joe, žili v okruhu 160 kilometrov ako súčasť zvráteného experimentu.

Bol júl 1961 a dospievajúca matka v New Yorku prišla rodiť do nemocnice. Možno to boli obavy, možno predstava iného života - trojičky sa rozhodla dať na adopciu. Deti si však neadoptovala jedna rodina spoločne, dostali sa do troch rôznych. Nikto totiž nevedel, že sú v skutočnosti súčasťou jedného zvráteného experimentu.

image

Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov

My sme bratia?

A tak Robert Shafran, Edward Galland a David Kellman vyrastali dlhé roky bez toho, aby tušili, že niečo nie je v poriadku. A možno by sa o sebe ani vôbec nedozvedeli - všetko však zmenila náhoda.

Keď boli tínedžeri, Robert a Edward začali nezávisle od seba študovať na Sullivan Community College. Práve tam si ich spoločný priateľ začal všímať neuveriteľné podobnosti medzi nimi dvomi. Po stretnutí a zistení, že boli adoptovaní, si dali všetko dokopy a zistili, že sú bratia.

Ich príbeh upútal veľkú pozornosť a dostal sa na titulky novín. A práve tie upútali pozornosť Davida. Ten sa porozprával so svojou mamou, zavolal Edwardovi domov a zistil, že aj on je súčasťou tohto bizarného spojenia. Aj keď sa z nich postupne stala neoddeliteľná trojica, stále bolo treba zistiť, čo sa vlastne stalo. 

Zvrátený nápad jedného doktora

A tak sa do pozornosti dostalo meno doktora Petra Neubauera. Ten vytvoril neetickú štúdiu s názvom Príroda verzus výchova, v rámci ktorej trojicu bratov rozdelil do adoptívnych rodín z rôznych spoločenských vrstiev. David odišiel do robotníckej rodiny, Edward do rodiny strednej triedy a Robert do rodiny vyššej triedy.

image

Jednovaječné dvojičky si zobrali identické dvojčatá. Ich deti, aj keď sú od rozdielnych rodičov, sú geneticky súrodenci

Doktor navštevoval chlapcov každý rok počas prvých desiatich rokov ich života, aby ich pozoroval, ale nikdy im nijakým spôsobom nedal najavo, že sú trojčatá. Neprezradil im ani svoje pohnútky a fakt, že sú súčasťou zvráteného projektu.

Najsmutnejšie na tom je, že všetci traja chlapci trpeli psychickými problémami, pričom najhoršie zasiahli Edwarda, ktorý si v roku 1995 vzal život. Mal len 33 rokov. Pokiaľ ťa ich príbeh zaujal a chceš sa o ňom dozvedieť viac, určite si pozri dokument Three Identical Strangers z roku 2018.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. september 2024 14:40