Vedec, ktorý bol vo väzení za genetické pokusy na deťoch je späť.X/Nexta_tv/
StoryEditor

Vedec, ktorý bol vo väzení za genetické pokusy na deťoch, je späť. Svoje činy neľutuje a otvára tri nové laboratóriá

Michal Čiernik03.04.2024., 11:00h

Čínsky vedec He Jiankui, ktorý bol v roku 2019 uväznený za genetickú úpravu ľudských detí, je späť v laboratóriu. Na svoju minulú prácu je hrdý, no v nových laboratóriách už pokusy s deťmi neplánuje.

Lajkuj Brainee.sk na

He Jiankui bol v roku 2019 odsúdený na tri roky väzenia po tom, čo oznámil, že vytvoril prvé deti s upraveným genómom. Teraz, len dva roky po prepustení, otvára tri nové laboratória.

image

Vtáčia chrípka sa po prvýkrát preniesla z dobytka na človeka. Ide len o druhý prípad prenosu na ľudí v tejto krajine

Doktor He povedal japonským novinám Mainichi Shimbun , že nemal v úmysle vytvárať ďalšie deti s upraveným genómom. Napriek svojmu zatknutiu tvrdí, že je „hrdý“ na svoju minulú prácu, „spoločnosť to nakoniec prijme,“ prezradil.

Nové laboratória

Napriek ostrej kritike vedeckej komunity otvoril tri nové výskumné laboratóriá v Pekingu a Wu-chane. V nich má podľa Daily Mail v úmysle vyvinúť techniky úpravy génov na liečbu zriedkavých chorôb, ako je Duchennova svalová dystrofia a familiárna Alzheimerova choroba.

Genetická úprava ľudských embryí je v Číne zakázaná od roku 2003, no tento postup je povolený, v prípade ak sa jedná o čisto nereprodukčné účely. 

Doktor He trvá na tom, že jeho práca bude zodpovedať obmedzeniam čínskeho práva a že sa už nebude snažiť produkovať živé ľudské deti s upravenými génmi. „Použijeme vyradené ľudské embryá a budeme dodržiavať domáce aj medzinárodné pravidlá,“ hovorí.

Dvojičky odolné proti HIV

V roku 2018 na medzinárodnej genetickej konferencii v Hong Kongu povedal, že upravil gény dievčat dvojčiat, prezývaných „Lulu“ a „Nana“, aby boli odolné voči HIV.

V rokoch 2016 až 2018 Dr He upravil gény embryí ôsmich párov, v ktorých bol HIV pozitívny iba otec. Pomocou techniky na úpravu génov nazývanej Crispr-Cas9 prepísal časti DNA embryí s cieľom zabrániť prenosu vírusu.

Neskôr prezradil, že z týchto experimentov sa narodilo aj tretie dievča s upravenými génmi. Po jeho oznámení bol doktor He okamžite zatknutý a súdený čínskymi úradmi za „nezákonnú úpravu génov ľudského embrya určených na reprodukciu “. Počas súdneho procesu tiež vyšlo najavo, že doktor He sfalšoval dokumenty od komisie pre etické preskúmanie, ktoré sa použili na nábor párov pre jeho experimenty. 

Podľa doktora He majú dvojičky teraz päť rokov a obe chodia do škôlky. „Výsledky analýzy detských génových sekvencií ukazujú, že v génoch neboli žiadne iné modifikácie ako pre medicínsky účel, čo poskytuje dôkaz, že úprava genómu bola bezpečná. Som hrdý, že som pomohol rodinám, ktoré chceli zdravé deti,“ dodal.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 10:33