Železnice zavádzajú kupé pre ženyUnsplash/Christina Kirschnerova
StoryEditor

Železnice chcú zvýšiť bezpečnosť cestujúcich. Vo vlakoch pribudnú kupé len pre ženy či tiché zóny

Miroslav KamodyTASR19.06.2024., 10:00h

Po sťažnostiach sa železnice rozhodli priniesť tiché zóny aj bezpečné kupé pre ženy.

Lajkuj Brainee.sk na

Od nedele 9. júna začali na slovenských železniciach platiť viaceré novinky. Ako informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický, sú medzi nimi tiché zóny či dámske kupé vo vybraných expresných vlakoch, víkendový cyklovozeň na Oravu či predĺžené trasy vlakov na Horehroní.

image

Aplikácia, ktorú potrebuje každý študent. Vďaka nej zistíš, na ktoré vlaky sú už bezplatné lístky vypredané

Jediná výnimka

„Verím, že tieto zmeny prispejú k tomu, aby sa cestovanie vlakmi ZSSK stalo ešte príjemnejším a komfortnejším,” uviedol generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa. V rámci zmien pribudnú vo vybraných expresných vlakoch na trase z Bratislavy do Košíc takzvané tiché zóny a dámske kupé. Označené budú piktogramom.

Ako informuje rádio Slovakia International, jedinou výnimkou v kupé pre ženy sú chlapci do 10 rokov. Železničný dopravca dostal sťažnosti od žien, ktoré muži vo vlakoch obťažovali. Odkedy uviedli dámske kupé, zbierajú pozitívne reakcie. Nachádzať by sa aktuálne mali vo väčšine rýchlikov z Bratislavy do Košíc.

image

Bratislavská Hlavná stanica

TASR/Pavel Neubauer

Lepšia plynulosť aj obmedzenia

Helexa ďalej doplnil, že v prvom štvrťroku 2024 sa ZSSK podarilo zlepšiť plynulosť železničnej dopravy. „Priemerné meškanie všetkých vlakov sme znížili na približne 2 minúty, čo predstavuje 21-percentné zlepšenie oproti minulému roku. Od polovice februára 2024 sme, navyše, nasadili do prevádzky viac vlakov vybavených moderným bezpečnostným systémom, ktorý umožňuje rýchlejšiu jazdu a znižuje pravdepodobnosť meškania,” zhodnotil Helexa.

ZSSK však upozornila aj na dočasné zmeny z dôvodu rozsiahlej modernizácie železničnej trate medzi Hronským Beňadikom, Novou Baňou a Žarnovicou. Cestujúcich rýchlika z Bratislavy do Banskej Bystrice na trase medzi Kozárovcami a Novou Baňou odvezie náhradný autobus.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. júl 2024 07:49