Známy slovenský festival zrušili dva týždne pred otvorením.Instagram/Topfest_slovakia/
StoryEditor

AKTUÁLNE Známy slovenský festival zrušili dva týždne pred konaním. Kapely postupne odhlasovali svoju účasť

Michal Čiernik11.06.2024., 10:00h

Minulý rok boli s rovnakým názvom dva, tento rok nebude ani jeden. Populárny festival, ktorý mal o dva týždne v Žiline privítať medzinárodné rockové hviezdy, sa konať nebude.

Lajkuj Brainee.sk na

Topfest na žilinskom letisku je zrušili dva týždne pred otvorením. Smutnú správu organizátori oznámili na svojom facebookovom profile. „Na základe nepredvídaných udalostí, ktoré sa stali v predchádzajúcich týždňoch, sme nútení podľa dnešného rozhodnutia festival na rok 2024 zrušiť,“ uvideli.

image

FOTO Pride Month vo Viedni oslávili vo veľkom štýle. Dúhového pochodu sa zúčastnilo viac ako 300-tisíc ľudí

Kontroverzné zvesti okolo festivalu sa však internetom šíria niekoľko dní. 3. júna totiž zrušila svoju účasť aj kanadská metalová kapela Annihilator. „S veľkým sklamaním oznamujeme, že vystúpenie Annihilator na Topfest Slovakia 2024 je zrušené. Jednoducho, promotér nedodržal svoje zmluvné záväzky,“ napísali na Facebooku.

K tejto situácii sa vyjadrili aj organizátori festivalu, ktorí boli prekvapení a fanúšikom sľubovali pozitívne vyriešenie situácie. „Milí naši fanúšikovia, sme prekvapení unáhleným postupom skupiny Annihilator. Všetky finančné záväzky máme voči kapele vysporiadané a usilovne pracujeme na tom, aby sme danú situáciu vyriešili. Sme technicky aj produkčne pripravení zrealizovať ich vystúpenie,“ odhodlane napísali na sociálnej sieti, nepripúšťajúc si žiadne problémy.

To sa však už o pár dní na to zmenilo. Včera, 10. júna, najprv zverejnili príspevok, ako festival presúvajú na rok 2025. Ten však rýchlo vymazali a o pár hodín dali vyjadrenie, Topfest 2024 rušia úplne. „Na základe nepredvídaných udalostí, ktoré sa stali v predchádzajúcich týždňoch, sme však nútení podľa dnešného rozhodnutia festival na rok 2024 zrušiť,“ napísali, pričom konkrétne dôvody kvôli prebiehajúcim rokovaniam s interpretmi nepovedali.

A z vyjadrenia niektorých kapiel sa to možno ani nikdy nedozvieme. Česká kapela Kabát totiž takmer v rovnakom čase zverejnila na svojom profile, že na festivale v Žiline nevystúpi. „Kapela Kabát sa nezúčastní festivalu Topfest 2024, ktorý sa koná/mal by sa konať na žilinskom letisku. Organizátori mali naozaj odvážne plány, no asi boli až príliš odvážne. Organizátorská agentúra fatálne nedodržala dohodu, ktorú s nami uzavrela, a tak sme sa museli prikloniť k tomuto, pre nás veľmi nepríjemnému a extrémnemu riešeniu, ktoré nás naozaj vôbec neteší,“ vysvetlili v príspevku.

Dva Topfesty

Minulý rok si si pri tom mohol ešte vybrať z dvoch Topfestov. Jeden, ten pôvodný, ktorý funguje už 20 rokov, sa konal tradične na Zelenej vode 30. júna a nový o týždeň skôr, na letisku v Abraháme.

Táto situácia poriadne šokovala a zmiatla fanúšikov. Tí však mohli byť v konečnom dôsledku spokojní, pretože jeden víkend si mohli vychutnať svetové legendy metalovej scény ako Arch Enemy a ďalší týždeň na zelenej vode zase domáce slovenské a české kapely.

Ako je to však možné, že boli dva festivaly s rovnakým názvom? Podľa portálu Žilinak.sk za tým stoja nezhody bývalých spoločníkov. Pôvodný festival na Zelenej vode v roku 2004 má pod patronátom Dušan Drobný. To na letisku Abrahám zase zorganizoval jeho bývalý spoločník Marian Kollár, ktorý mal Drobnému značku ukradnúť.

Chaos okolo dvoch „rovnakých“ festivalov, vyústil ešte vo februári k zrušeniu Topfestu na Zelenej vode v roku 2024. „Nakoľko po odcudzení a zneužití našej značky vznikol obrovský chaos, chceli sme danú vec vyriešiť s čo najmenším dopadom na poškodenie značky. S ľútosťou vám oznamujeme, že sa TopFest 2024 konať nebude,“ napísali organizátori, pričom uviedli aj situácie, ktorým museli čeliť.

„Vznikali bizarné situácie, kedy po fiasku v Abraháme nespokojní účastníci písali svoje frustrácie na našu stránku, ktorá nemala s týmto festivalom nič spoločné. Snažili sa vybrať si kompenzácie od nás, ktoré sľúbili organizátori druhého Topfestu a podobne. Zmätok nastal aj pre účinkujúce kapely. Nevedeli kde a kedy vystupujú. Kamióny s technikou sme posielali zo Zelenej Vody do Abrahámu,“ napísali organizátori „pôvodného“ festivalu.

Licenčný súd, ktorý prebehol na konci mája však podľa organizátorov Topfestu na Zelenej vode rozhodol v ich prospech. „Licenčný súd rozhodol v prospech Dušana Drobneho. A ten je ochotný to predať Topfest Managmentu,“ informovali v komentári k svojmu príspevku. Či je aj toto jeden z tých dôvodov zrušenia festivalu v Žiline, zatiaľ nie je jasné.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. jún 2024 01:23