TikTok čoskoro stíchneBrianee x Canva
StoryEditor

TikTok už čoskoro stíchne. Kvôli autorským právam stratí hudbu aj od Taylor Swift, Billie Eilish či The Weeknda

Miroslav Kamody29.02.2024., 11:00h

Boj o autorské práva spôsobí, že milióny videí jednoducho stíchnu. Sociálna sieť sa tak na poslednú chvíľu snaží situáciu zachrániť.

Lajkuj Brainee.sk na

Sociálna sieť TikTok je nútená stiahnuť zo svojej platformy gigantickú porciu hudby, ktorá patrí pod značku Universal Music Group (UMG). Ako informuje portál Engadget, ide o masívny katalóg, ktorý zahŕňa interpretov ako Taylor Swift, Billie Eilish či The Weeknda.

Sociálna sieť musí ustúpiť

„Sme v procese vykonávania požiadavky Universal Music Group na odstránenie všetkých skladieb, ktoré boli napísané (alebo spolupísané) umelcami pod hlavičkou Universal Music Publishing Group (UMPG), na základe informácií, ktoré nám poskytli,” uviedol TikTok vo vyhlásení. Ide však o krok, ktorý nemusí potešiť ani samotných umelcov.

image

Ľudia si ho nevedia vynachváliť, odborníci ho kritizujú. TikTokom sa šíri zázračný recept, ktorý pomáha bojovať s nespavosťou

Kvôli problému nazývanému rozdelené autorské práva, ak autor zmluvy s UMPG akýmkoľvek spôsobom prispel k skladbe, táto skladba musí byť z TikTok odstránená. Takže umelci Swift, Adele, Justin Bieber, Mariah Carey, Ice Spice, Elton John, Harry Styles či SZA uvidia, ako ich piesne miznú z TikToku.

Problém s propagáciou

Vo videách, ktoré už na platforme sú, budú skladby stlmené. Zároveň však tento krok zabráni samotným umelcom zdieľať svoje diela na v súčasnosti jednej z najdôležitejších platforiem na propagáciu hudby. Sociálna sieť TikTok preto oznámila, že je stále odhodlaná „dosiahnuť spravodlivú dohodu“ s UMG.

image

Billie Eilish

Reuters/Mario Anzuoni

Podľa BBC UMG odstránilo približne tri milióny skladieb z platofrmy po tom, čo vypršala dohoda o jeho nahrávacom katalógu. Dohoda UMG so spoločnosťou TikTok týkajúca sa jej katalógu (ktorý zahŕňa približne štyri milióny skladieb) sa končí koncom tohto týždňa, kedy všetky relevantné skladby zo sociálnej siete zmiznú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/kultura/hudba, menuAlias = hudba, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 00:13