SpánokUnsplash
StoryEditor

Ľudia si ho nevedia vynachváliť, odborníci ho kritizujú. TikTokom sa šíri zázračný recept, ktorý pomáha bojovať s nespavosťou

Antiyoutuber24.02.2024., 12:00h

Na TikToku sa virálne šíri nápoj, ktorý ťa údajne zázračne zbaví problémov so spánkom. Ide o kombináciu čerešňového džúsu, horčíka a perlivej vody. Experti síce tvrdia, že jeho účinky sú diskutabilné, ľudia si ich nemôžu vynachváliť. Vraj sa nikdy nevyspali lepšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Kvalitný a neprerušovaný spánok je pre organizmus aj ľudské duševné zdravie úplne kľúčový. Pravdepodobne každý však v živote zažil problémy so spánkom. Mnoho ľudí spí málo, pretože nemôžu zaspať a mnoho z nich sa budí uprostred noci. Ľudia na TikToku však vymysleli nový nápoj, ako s nespavosťou bojovať a je populárny po celom svete. Môže ale naozaj fungovať?

Ako píše portál Antiyoutuber, najnovší tiktokový trend sa volá Sleepy Girl Mocktail - teda v preklade niečo ako moktejl pre ospalé dievčatá. Jedná sa o kombináciu čerešňového džúsu, horčíka v prášku a perlivej vody alebo probiotickej malinovky. Na TikToku sa nápoj šíri rýchlosťou blesku a nielen influenceri tvrdia, že sa vďaka nemu môžu konečne vyspať. „Je to najlepšia vec na spanie. Napokon som spala 8 hodín vkuse,“ píše jedna z nich.

image

FOTO Vnútri najväčšieho letiska na svete. Celá Bratislava by sa doňho zmestila dvakrát

Nejednoznačné účinky

Môže ale Sleepy Girl Mocktail naozaj pomáhať so spánkom svojimi nevšednými ingredienciami, alebo ide len o placebo? „Výskumy účinkov horčíka vo vzťahu k spánku nie sú jednoznačné,“ popísala Michelle Drerup, riaditeľka spánkového centra v Clevelande.

„Niektoré výskumy ukázali, že horčík spánok síce zlepšiť môže, iné súvislosť nepreukázali,“ vysvetlila a dodáva, že horčík pôsobí na receptory v mozgu, ktoré upokojujú aktivitu mozgových buniek, čo niekomu so spánkom naozaj pomôcť môže. So spánkom však môže pomáhať nielen horčík, ale aj čerešňový džús.

Wissam Mansour, riaditeľ programu spánkovej medicíny na univerzite Duke, tvrdí, že sú čerešne prirodzene bohaté na melatonín a majú protizápalové účinky. Čerešne obsahujú aj veľké množstvo aminokyseliny tryptofánu, ktorá sa využíva pri tvorbe serotonínu, teda chemickej látky, ktorá pomáha pomáha regulovať náladu a spánok.

@maddison__lynn

Sleepy girl (& boy) mocktail for your best nights sleep 😴

♬ original sound - Maddison lynn

Nie je to univerzálny liek

„Kombinácia všetkých týchto látok by mohla zlepšiť kvalitu spánku, pravdepodobne ale nebude stačiť na to, aby spánok zásadne ovplyvnila,“ doplnil Mansour. Odpoveď na otázku, či je Sleepy Girl Mocktail naozaj účinný, tak nie je jednoznačná.

Nápoj by mohol so spánkom pomáhať, ale rozhodne nejde o univerzálny liek, ktorý pomôže každému, kto trpí nespavosťou. Pri jej riešení je totiž nutné zahnúť mnoho vonkajších aj vnútorných faktorov, medzi ktoré patrí napríklad stres, ktorý spánok ovplyvňuje úplne zásadne.

Vytvor si rutinu

Experti pri riešení nespavosti odporúčajú vytvoriť si pred spaním určitú rutinu. Je dôležité nenechať na seba pôsobiť modré svetlo, odložiť telefón a ďalšie inteligentné zariadenia. Pred spaním je vhodné si vyvetrať, zapáliť sviečku a treba si aj čítať. Je dôležité sa tiež vyhnúť alkoholu, kofeínu a iným stimulantom.

image

Stručná história postelí: Na pohodlie sme si museli počkať, ľudia spali na lístí aj v kamenných rámoch

Jednoducho, pokiaľ je súčasťou večernej rutiny príprava moktejlu s čerešňovým džúsom, vďaka ktorému sa v noci uvoľníte, rozhodne na tom nie je nič zlé. Problémy s nespavosťou však pravdepodobne zázračne nevyliečia.

Portál Antiyoutuber patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 12:32