Chcel by si bývať v meste vybudovanom z diamantov?Wikimedia/Wolkenkratzer/
StoryEditor

Na Zemi existuje mesto vybudované z diamantov. Leží v Nemecku, presne v strede krátera po asteroide

Michal Čiernik15.09.2024., 08:00h

Po náraze asteroidu do Zeme, vznikli na mieste dopadu drobné diamanty. A keďže pri stavbe nemeckého mestečka Nördlingen, ktoré v tomto krátery neskôr vyrástlo, používali pôvodný stavebný materiál, v stenách domov sa tieto drahokamu nachádzajú dodnes.

Lajkuj Brainee.sk na

Konkrétne sa v stenách budov mestečka Nördlingen, nachádza približne 72-tisíc ton diamantov. Vytvorené boli asteroidom, ktorý pred 15 miliónmi rokov narazil do Zeme a spôsobil kráter, ktorý je viditeľný voľný okom dodnes.

image

Vesmír očami talentovaného Slováka. Takto podľa neho vyzerajú tisíce planét, na ktorých môže byť život

Miestni obyvatelia však o tomto fenoméne nevedeli až do 60. rokov, keď do mesta prišli dvaja americkí geológovia Eugene Shoemaker a Edward Chao.

Kilometrový asteroid

Hoci takmer dokonale kruhové mesto, ktoré si mimochodom mohol zbadať v jednej scéne v pôvodnom filme Willy Wonka & The Chocolate Factory z roku 1971 vyzerá, že vypĺňa celý kráter, Nördlingen v skutočnosti leží v 26 kilometrov širokom impaktnom kráteri. Kruhový tvar mesta je čistou náhodou.

Obyvatelia Nördlingenu predpokladali, že kráter Nördlinger Ries bol výsledkom sopečnej erupcie. Shoemaker a Chao však mali podozrenie, že kráter spôsobila kolízia asteroidu so Zemou.

image

Predpokladá sa, že asteroid široký jeden kilometer narazil do Zeme asi pred 15 miliónmi rokov rýchlosťou 25 kilometrov za sekundu takou silou, že vytvoril obrovský kráter Nördlinger Ries.

Www.geopark-ries.de/

Hneď ako navštívili kostol a videli, že jeho steny sú posiate zhlukmi drobných diamantov, vedeli, že ich teória je správna.

Predpokladá sa, že asteroid široký jeden kilometer narazil do Zeme asi pred 15 miliónmi rokov rýchlosťou 25 kilometrov za sekundu takou silou, že vytvoril obrovský kráter Nördlinger Ries.

Mesto z diamantov

„Na svete je hneď niekoľko miest, kde sa tento druh materiálu z dopadu asteroidu použil na budovy, ale nikde sa nepribližuje takémuto množstvu. Tu sa tento materiál použilo na stavbu celého mesta,“ prezradil pre BBC Dr. Stefan Hölzl, geológ a riaditeľ Nördlingen RiesKrater Museum.

Predpokladá sa, že samotný kostol sv. Juraja v Nördlingene obsahuje celkovo 5 000 karátov drahokamov.

Hölzl povedal, že dokonca astronauti NASA z vesmírnych misií Apollo 14 a Apollo 16 navštívili Nördlingen pred ich expedíciami na Mesiac. Zisťovali viac o druhoch kameňov, ktoré by mohli nájsť vo vesmíre.

Obyvatelia Nördlingenu však toto „bohatstvo“ nemôžu zoškrabať zo stien a vymeniť za peniaze. Hoci diamanty pomáhajú udržať toto mesto trblietavé, nemajú žiadnu ekonomickú hodnotu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. september 2024 11:13