Asus Vivobook S 15 (S5507)HN
StoryEditor

Brutálny výkon, perfektný displej a obrovská výdrž. Asus prináša notebook, ktorému môžeme vytknúť len máločo

Natívny obsah18.06.2024., 10:00h

Asus prináša skvelé zariadenie, ktoré v sebe spája elegantný dizajn, masívny kvalitný displej a skvelú výbavu pod celokovovým šasi, ktoré zvládne čokoľvek, čo od svojho notebooku budeš potrebovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Vždy, keď nám do redakcie dorazí zariadenie od spoločnosti Asus, je jasné, že rozhodne bude o čom písať. Inak tomu nebolo ani v prípade notebooku Vivobook S 15 (S5507), ktorý v sebe spája všetko, čo potrebuje mladý človek na prácu, zábavu, voľný čas či štúdium. Zároveň prináša niekoľko skvelých vychytávok - ako na povrchu, tak aj vo vnútri celokovového tela.

Toto zariadenie si ťa získa masívnym OLED displejom s dokonalým podaním čiernej a výraznými farbami, ľahkým telom a v neposlednom rade aj novým procesorom, ktorý je postavený na architektúre, ktorú poznáme z čipov M spoločnosti Apple. Čo o ňom ešte musíš vedieť?

V tenkom tele silný duch

Telo notebooku tvorí celokovová unibody konštrukcia, ktorá okrem elegantného dizajnu zabezpečuje aj vysokú odolnosť, o čom svedčí vojenská norma MIL-STD 810H. Hrúbka tela je len 1,47 centimetra a váha sa zastavila na hodnote 1,42 kilogramu - Vivobook S je tak skladný a prenosný, a je úplne jedno, či ho používaš v škole alebo vo vlaku.

A to aj napriek tomu, že po otvorení sa budeš vidieť v odraze masívneho 15,6-palcového displeja. Rámčeky okolo neho sú tenučké, takže zariadenie vyzerá skutočne luxusne.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507)

HN

Nad displejom nechýba Full HD webkamera s posuvným bezpečnostným štítom a infračervený snímač pre podporu služby Windows Hello. Odomknutie prostredníctvom tejto technológie prebieha rýchlo, občas však nedôjde k rozpoznaniu okamžite. Okrem toho je samozrejmosťou dvojica mikrofónov na oboch stranách. Tie sú dostatočne kvalitné a nezradia ťa pri žiadnom videohovore.

Asus v prípade Vivobooku S 15 nešpekuloval a na zadnej strane šasi v striebornej farbe Cool Silver nájdeš iba nápis zariadenia a výreu v oblasti medzi pántmi. Výduchy ventilátora sa nachádzajú nielen na zadnej strane, ale aj v spodnej stene, takže je jedno, na akom povrchu ho budeš používať - prehrievania sa báť rozhodne nemusíš.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507)

HN

Spodnú stenu narúšajú aj mriežky reproduktorov na oboch stranách a výklenky, ktoré zabezpečujú mierny zdvih na rovných povrchoch. Vzhľadom na to, že ide o 15-palcové zariadenie, nechýba ani klávesnica s plnohodnotnou numerickou časťou. V prípade notebookom je to však „niečo za niečo”, takže tlačidlá majú nízky rozostup, na ktorý si možno budeš chvíľku zvykať.

Samotné písanie je pohodlné, klávesy majú zdvih jeden a pol milimetra a tlačidlá nie sú hlučné. Niekomu však možno bude chýbať čítačka odtlačkov prstov. Špecifikom klávesnice je jednozónové podsvietenie s voľbou farieb kompletného RGB spektra so svetelnými efektmi, vďaka čomu medzi kamarátmi jasne zažiariš.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507)

HN

O tvoju pohodlnú prácu pri akejkoľvek činnosti sa postará veľký touchpad s podporou inteligentných gest, ktoré môžu meniť hlasitosť, posúvať v prehrávanom obsahu či meniť jas. Touchpad je zároveň tichý a ponúka príjemnú odozvu.

Problémy s konektivitou ti v tomto zariadení rozhodne nehrozia - na ľavej strane na teba čakajú HDMI 2.1 port, dvojica USB-C portov v štandarde USB4, čítačka microSD kariet a 3,5-milimetrový audio konektor. Tie na prvej strane dopĺňa dvojica USB-A portov štandardu USB 3.2 Gen 1 Type-A s prenosovou rýchlosťou päť gigabitov za sekundu a diódy stavu notebooku. Poteší aj fakt, že noťas vieš ohnúť až do 180 stupňov.

Displej, v ktorom sa budeš chcieť stratiť

Displej Vivobooku je doslova špičkový. 15,6-palcový OLED panel prináša skvelé farby, úplnú čiernu, ako je u OLEDu štandardom, krásny kontrast a pozorovacie uhly. Obrazovka s rozlíšením 3K je v pomere strán 16:9, čo je ideálne najmä pre sledovanie obsahu. Obnovovacia frekvencia dosahuje plynulých 120 hertzov.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507)

HN

Pozitívom je aj možnosť zobrazenia 1,07 miliardy farieb, zobrazenie sto percent farebného spektra DCI-P3 a HDR certifikácia VESA. Na prudkom slnku, ktoré sa od neho bude odrážať, ale musíš rátať s horšími podmienkami sledovania. Z hľadiska obrazu je teda možné vytknúť len málo. Obrazový zážitok je kvalitný, tí ktorí preferujú výrazné farby si prídu na svoje.

Na spodnej strane sa usídlila dvojica reproduktorov od firmy Harman Kardon s podporou technológie Dolby Atmos pre priestorový zvuk. Plnší a čistejší dojem zvuku sme však paradoxne mali vtedy, keď sme Dolby Atmos vypli. Reproduktory ti dych úplne nevyrazia, no na bežné sledovanie, videohovory či prácu sú maximálne dostačujúce.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507)

HN

Maximálna efektivita a prítomnosť AI

Nami testovaný Vivobook S 15 ponúka celkom prekvapivý procesor. Ide o čip Snapdragon X Elite od Qualcommu, ktorý je vlajkovým procesorom s architektúrou ARM pre počítače Windows. Tá sa osvedčila už u zariadení konkurenčnej spoločnosti Apple, ktorá ju využíva vo vlastných čipsetoch Apple M.

Nový procesor ponúka špičkové parametre ako je 12 jadier, takt 3,4 gigahertzov, či až 75 tera operácií za sekundu (TOPS), čo z neho robí ideálneho spoločníka aj pri využití umelej inteligencie. 45 TOPS pritom zabezpečuje samostatná NPU jednotka.  Notebook je pripravený na nástup umelej inteligencie, o čom svedčí aj prítomnosť tlačidla pre rýchle spustenie asistenta Microsoft Copilot.

Asus však AI využíva napríklad aj na ochranu súkromia automatickým zamykaním a úpravou jasu v prípade vašej neprítomnosti, či potlačením ruchov, aby váš hlas znel pri hovoroch lepšie. Dostupná je aj funkcia StoryCube pre automatické usporiadanie fotografií a videa.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507)

HN

V nami testovanej verzii robí procesoru spoločnosť 32 gigabajtov rýchlej LPDDR5X operačnej pamäti a jednoterabajtové SSD úložisko. Tieto špecifikácie sa postarajú o plynulý chod systému aj pri náročnejších úlohách, čo je v spojení s na výkon náročnejšiou 3K obrazovkou naozaj skvelá správa.

Dôkazom toho je aj fakt, že ventilátor ostal vypnutý, aj keď sme mali v prehliadači Chrome otvorených aj 20 rôznych kariet. Aj pri tých nanáročnejších úlohách by mal byť vďaka kvalitnému systému ventilácie minimalizovaný efekt zníženia výkonu v dôsledku vysokej teploty vnútorných komponentov.

Výdrž, ktorá ťa nikdy nezradí

Každý z nás potrebuje zariadenie s dobrou výdržou, ktoré bez problémov zvládne celú cestu vlakom, náročný deň v práci či dlhé hodiny nekončiacich prednášok. Asus Vivobook S 15 si poradí do bodky s každou situáciou. Batéria má kapacitu 70 Watthodín a výrobca tvrdí, že v závislosti od typu využitia dokáže dosiahnuť až 18 hodín. Zároveň by mala zvládnuť 1 200 nabíjacích cyklov.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507)

HN

Po celodennej práci v kancelárii ostávalo v batérii v závislosti od využitia 40 až 50 percent kapacity, čo len podčiarkuje fakt, že ak sa spojí efektívny procesor a úsporný OLED displej, už nikdy sa nebudeš musieť báť, že ťa tvoj noťas nechá v štichu.  Nabíjací adaptér s výkonom 90 wattov pritom dokáže nabiť notebook na 60 percent už za 49 minút.

K nabíjaniu môžeš využívať aj powerbanky s certifikáciou Power Delivery, čo sa môže hodiť na dlhších cestách. Celková doba nabíjania sa hýbe okolo dvoch hodín.

Notebook pre všetko a všetkých

Asus Vivobook S 15 (S5507) je kvalitne vybavený notebook nielen na doma či do kancelárie. Vysoká výdrž batérie umožní dlhodobý dostatok výkonu aj na cestách a cestovateľov poteší aj nízka hmotnosť a kompaktné rozmery. Netreba zabudnúť na krásny OLED displej, efektívny procesor, či kvalitnú a elegantnú konštrukciu.

image

Asus Vivobook S 15 (S5507)

HN

Samozrejme ako každý stroj, aj Vivobook S 15 má svoje nevýhody, ako je absencia dotykovej obrazovky a pomerne vysoké odlesky, či reproduktory, ktoré zaostávajú za očakávaniami. Niekomu bude chýbať aj prítomnosť čítačky odtlačkov prstov.

Tento notebook s cenovkou od 1 599 eur nie je najlacnejším zariadením na trhu, ale prináša skvelú hodnotu pre tých, ktorí hľadajú notebook so špičkovým výkonom, ktorý sa nebojí ani dlhšej doby bez elektrickej zásuvky. To všetko je navyše zabalené do lákavého tela s množstvom pozitívnych vlastnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/news, menuAlias = news, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. september 2024 23:07