Ak vám lekár oznámil, že patríte medzi diabetikov, jedna z prvých praktických myšlienok, ktoré vám skrsnú v hlave, zrejme bude: Čo môžem a čo nemôžem jesť?
Pozor! Nejde o žiadnu diétu
Vaša strava bude zohrávať hlavnú úlohu pri prevencii a zvládaní cukrovky. Byť diabetikom však neznamená byť otrokom, špeciálne stanovenej diéty. Táto diagnóza si vyžaduje systém zdravého stravovania sa, pri ktorom vyhodnocujete počet sacharidových jednotiek, ktoré máte na tanieri. Vaším hlavným cieľom by malo byť riadenie hladiny cukru v krvi. Je tiež dôležité jesť potraviny, ktoré pomáhajú predchádzať komplikáciám cukrovky, ako sú srdcové choroby, poruchy obličiek, ťažkosti s trávením a podobne.
Ryby si skvelou voľbou
Mastné ryby by vám rozhodne na tanieri nemali chýbať. Losos, sardinky, sleď či makrela sú skvelými zdrojmi omega-3 mastných kyselín, ktoré majú veľký prínos pre zdravie srdca. Pravidelný príjem dostatočného množstva týchto tukov je obzvlášť dôležitý pre ľudí s cukrovkou, ktorí majú zvýšené riziko srdcových ochorení a mŕtvice. Tieto mastné kyseliny chránia bunky, ktoré lemujú krvné cievy, znižujú indikátor zápalu a môžu pomôcť zlepšiť fungovanie vašich tepien.
Stabilizujte si hladinu cukru v krvi
Výskum ďalej naznačuje, že ľudia, ktorí pravidelne jedia tučné ryby, majú nižšie riziko akútnych koronárnych syndrómov, ako sú srdcové infarkty, a je menej pravdepodobné, že zomrú na srdcové choroby. Konzumácia mastných rýb môže tiež pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi. Štúdia zahŕňajúca 68 dospelých, ktorí trpeli nadváhou alebo obezitou, zistila, že účastníci, ktorí konzumovali mastné ryby, mali po jedle výrazné zlepšenie hladín cukru v krvi než tí účastníci, ktorí konzumovali chudé ryby.
Významný zdroj bielkovín
Ryby sú tiež skvelým zdrojom vysoko kvalitných bielkovín, ktoré vám pomôžu cítiť sa sýty a pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi. Prečo stále spomíname stabilnú hladinu cukru? Časté vzostupy a pády hladín cukru sú pre diabetikov veľmi nebezpečné. Ak máte cukru v krvi priveľa, nastáva poškodzovanie ciev a orgánov. Ak máte cukru v krvi primálo, môže sa stať, že upadnete do diabetickej kómy a poškodíte si mozog.
Listová zelenina každý jeden deň
Aj keď sa to môže na prvý pohľad javiť fádne, listovú zeleninu si môžete pripraviť nielen do šalátov, ale aj do polievok, smoothies alebo len tak – ako jedlú ozdobu na tanieri. Medzi najvýživnejšiu zelenú listovú zeleninu sa zaraďuje rímsky šalát, zelené listy kapusty, púpavové listy, listy horčice, ale aj rukola, špenát či klasický ľadový šalát. Je mimoriadne výživná a má nízky obsah kalórií. To však nie je to hlavné. Má veľmi nízky obsah stráviteľných sacharidov alebo sacharidov absorbovaných telom, takže výrazne neovplyvní hladinu cukru v krvi.
Veľa vitamínu C
Špenát, kel a iná listová zelenina sú dobrým zdrojom mnohých vitamínov a minerálov, vrátane vitamínu C. Predpokladá sa, že ľudia s cukrovkou majú nižšie hladiny vitamínu C ako ľudia bez cukrovky a majú teda vyššie požiadavky na vitamín C. Ten totiž pôsobí ako silný antioxidant a má tiež protizápalové vlastnosti. Zvýšený príjem potravín bohatých na vitamín C pomáha ľuďom s cukrovkou zvýšiť hladinu vitamínu C a zároveň znížiť zápal a poškodenie buniek.
TIP na recept
Pokiaľ uvažujete, čo si pripraviť na obed, kombinácia ryby s listovou zeleninou bude pre vás vždy tá správna voľba. Skúste náš obľúbený recept.
Štyri väčšie zemiaky ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Zemiaky nespôsobujú náhle zmeny v hladine krvnej glukózy a diabetici ich preto v obmedzenom množstve dobre znášajú. 500 gramov čerstvého mangoldu umyjeme, stopky oddelíme od zelených listov. Listy aj stopky nakrájame na kúsky, stopky dáme spolu so zemiakmi variť do mierne osolenej vody. Povaríme ich asi 8 - 10 minút, potom pridáme na 1 minútku spariť aj listy. Scedíme a necháme odkvapkať. Medzitým si nasekáme nadrobno dve cibule a na tenké pláty si nakrájame dva strúčiky cesnaku. Na olivovom oleji opečieme cibuľu do sklovita, primiešame cesnak a spolu chvíľku opekáme. Pridáme scedené zemiaky s mangoldom a spolu ešte pár minút miešame na panvici. Zemiaky by sa mali opiecť trošku do chrumkava. Pár minút grilujeme lososa či makrelu a skvelý obed je na svete.
Edukácia je kľúčová
Pre udržanie dobrého zdravotného stavu diabetika a oddialenie chronických komplikácií je kľúčová edukácia. Pacienti s diabetom musia dodržiavať stanovené stravovacie odporúčania a pohybovú aktivitu. Podľa odborníkov má až 70 – 80 % svojho zdravotného stavu diabetik vo svojich rukách, a to spôsobom života.
Všeobecná zdravotná poisťovňa preto priniesla v spolupráci s renomovanými diabetológmi tzv. Tanier diabetika, názornú pomôcku, ktorá pomáha diabetikom pri optimálnom zostavení jedálnička a tým prispieva k ich lepšej kompenzácii. Brožúra Tanier diabetika spolu s praktickými odmerkami je k dispozícii v diabetologických ambulanciách.
(pripravené v spolupráci Všeobecná zdravotná poisťovňa)