Tekvice sú typickým symbolom tohto ročného obdobia. Slúžia na dekoratívne účely a jedlé druhy sú vynikajúcou všestrannou zeleninou s rozmanitým využitím v kuchyni.
Či ich konzumujeme ako zeleninu, jadierka, alebo vo forme oleja, vždy urobíme dobre pre svoje zdravie.
Bez tekvicových chutí a vôní by to ani nebola pravá jeseň.
Odkiaľ sa vzali?
Prvé zmienky o tekvici sú staré vyše 10 000 rokov. Pôvodne sa pestovala v Mexiku a odtiaľ sa rozšírila do Ameriky.
Po objavnej ceste Krištofa Kolumba sa v 16. storočí udomácnila aj v Európe.
Dnes sa pestuje po celom svete, pričom pre jednotlivé kontinenty sú špecifické vybrané druhy. Napríklad typickými tekvicami pre Afriku sú tzv. fľaškovité druhy, ktorých plody sa využívali ako nádoby alebo veslá.
Vplyv tekvíc na zdravie
Je nepopierateľný. Obsahujú až 90 percent vody, preto sú vhodné aj pri redukčných diétach. Majú nízky glykemický index.
Zostáva vám 86% na dočítanie.