Na Slovensku sme donedávna mali len zdravotné sestry so špecializáciou diétna sestra.
V praxi však riešia len diétny režim pacientov v nemocniciach. Pritom výživa ako taká a možnosti pomoci v rámci medicíny sú omnoho širšie, tvrdí nutričná špecialistka Jana Kondrcová.
V rozhovore sa dozviete:
- Prečo je dôležitý odbor nutričný terapeut a čo všetko zahŕňa
- Ako je to s úhradou takejto terapie zdravotnou poisťovňou u nás
- Porovnanie Slovenska so zahraničím
- Aký je rozdiel medzi certifikovaným kurzom a dlhodobým štúdiom
- Na Slovensku skôr poznáme diétne sestry, aký je v tom rozdiel
- S akými diagnózami sa stretáva najčastejšie a či k nej prichádzajú pacienti, ktorým lekár odporučil zlú diétu
Je veľký rozdiel v prístupe ku vzdelávaniu o výžive u nás a v zahraničí, už len naši susedia v Česku majú odbor nutričný terapeut ako klasický študijný odbor. Prečo je to u nás inak?
Našťastie sa o tejto téme začína aktívne hovoriť a aj sa robia prvé kroky. Toto vzdelávanie dlhodobo zabezpečuje aj Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre - odbor Výživa ľudí na Fakulte agrobiológie a potravinových zdrojov – Ústav výživy a genomiky.
Je to náročný odbor, ktorý má svoje výsledky už dlhodobo, prešiel a stále prechádza mnohými akreditáciami, no žiaľ, stále nie je uplatňovaný a uznávaný v praxi. Výhodou tohto odboru je, že absolvent môže dosiahnuť nielen bakalársky titul, ale aj inžiniersky, dokonca aj doktorát vo výžive.
Čo všetko sa tam študuje?
Predmety sú zamerané nielen na zloženie potravín, ale aj na fyziológiu, klinickú výživu, dietológiu, mikrobiológiu, genetiku, všeobecnú toxikológiu, toxikológiu potravín, genetiku človeka, genetiku mikroorganizmov, výživu ľudí, základy výživy, rastlinnú a živočíšnu produkciu vo výžive ľudí, biochémiu, chémiu potravín, GMO potraviny, imunológiu a endokrinológiu, potravinové alergie, hodnotenie stavu výživy, liečivé rastliny a mnoho iných predmetov potrebných pre komplexné pochopenie vplyvu výživy na človeka.
Preto stále prízvukujem, že certifikát zo školenia ne...
Zostáva vám 85% na dočítanie.