O celkovej zmene vnímania výživy pacientov v nemocniciach, ale aj o novom prístupe k vzdelávaniu medikov sme sa rozprávali s prednostom Gastroenterologickej kliniky SZU a UNB.
To, že výsledky prieskumu Slovenskej spoločnosti parenterálnej a enterálnej výživy nebudú pozitívne, ste tušili, ale reálne čísla prekvapili aj vás. Vieme povedať, či k podvýžive dochádza až v nemocnici alebo pacient už prichádza v takom stave?
U drvivej väčšiny pacientov tento stav, žiaľ, spôsobí proces v nemocnici. Treba si uvedomiť, že pre samotného pacienta to znamená, že je neustále v systéme lačnenia – hladovania pred výkonom a po ňom, a to niekedy aj viacej dní za sebou. Poviem to na príklade, ráno ho čaká nejaký výkon – zákrok, pred ním musí byť hladný – nalačno, mnohokrát sa výkon posúva do popoludňajších hodín, opäť hodiny, keď neje a minimálne pije. Stane sa, že na druhý deň ho čaká ďalšie vyšetrenie, ktoré musí byť nalačno.
Zlyháva aj manažment pacienta, ktorý je aj pol, či trištvr...
Zostáva vám 85% na dočítanie.