Na internete je veľa rebríčkov zdravých potravín. Sú naozaj niektoré potraviny „zdravšie“ ako iné?
Existujú „výživové“ weby, ktoré uvádzajú konkrétne zoznamy – napríklad 50 najzdravších potravín. Lenže rozhodne nie je čokoláda ako čokoláda, avokádo ako avokádo, nehovoriac o kvalite olivového oleja. Inak povedané, akákoľvek potravina môže byť, v dôsledku nevhodného skladovania, pančovania a podobne, tak kvalitná, ako aj nekvalitná, dokonca vyslovene nezdravá. Okrem toho nikto nedokáže povedať, koľko tej-ktorej superpotraviny je nutné zjesť, aby zafungovala, ako často sa má jesť... A navyše: kto by vedel dať dohromady jedálniček s prevahou superpotravín? A kto by dokázal, že vďaka nim došlo k zlepšeniu „zdravotných parametrov“? Človek nie je štandardizované laboratórne zviera. Z môjho pohľadu existujú potraviny, ktoré sú preukázateľne niečím pre zdravie prínosné a nie sú len „objemové kŕmenie“, ako je napríklad pšeničná biela múka. Existujú kvalitné, biologicky plnohodnotné potraviny, a tiež potraviny, ktoré sú lacné, priemyselne spracované.
Napríklad?
Čerstvý ovocný fresh aj s dužinou je superpotravina v porovnaní s „priemyselným džúsom“, často vyrobeným len z vody, dužiny a zo šupiek, ktorý producent propaguje tým, že doň pridal nejaký vitamín alebo minerál. Keď sa musí akákoľvek „superpotravina“ priemyselne spracovať, stráca biologickú hodnotu. Ja považujem za superpotravinu aj niektoré druhy rýb. Zdôrazňujem slovo „niektoré“.
Zostáva vám 94% na dočítanie.